ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι πολύ έξυπνοι δεν τα καταφέρνουν στον επαγγελματικό στίβο

18 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Πρωτότυπη εργασία εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με θέμα την επιτυχία και την αποτυχία στα εργασιακά. Η προσοχή τους μάλιστα επικεντρώθηκε σε αυτούς που, ενώ έχουν όλα τα τυπικά προσόντα και είναι πανέξυπνοι, δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 5 είναι τα βασικά προβλήματα τα οποία εξηγούν την κατάσταση αυτή και προτείνουν τις λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους:

1- Επειδή έχουν εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τις ικανότητές τους, παραμελούν άλλα "προσόντα" όπως είναι οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και η καλή συνεργασία. Μερικά από τα λάθη που κάνουν, είναι να μην επενδύουν σε μια καλή γραμματέα διότι έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνατότητες και να μην ακούν με προσοχή τις ιδέες και τις συμβουλές των συναδέλφων τους. Επίσης, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, επειδή οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι από παιδιά πετυχημένοι και δεν γνωρίζουν στην ακαδημαϊκή τους πορεία την ...αποτυχία, πιστεύουν ότι και στα εργασιακά αρκεί το μυαλό τους για να πάνε μπροστά. Κάνουν λάθος ωστόσο, καθώς χρειάζεται και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Προτεινόμενη λύση: Να κάνουν πλάνο αυτοβελτίωσης με συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, ας προσπαθήσουν να παραδειγματίζονται στο εξής από τους πιο έμπειρους, να συζητούν τις ιδέες τους έστω με ένα πρόσωπο ακόμα στην εργασία και να μην αρνούνται την άλλη άποψη όταν έρχεται από έμπειρο συνεργάτη.

2- Νευριάζουν με τους συνεργάτες τους επειδή εκείνοι δεν είναι το ίδιο έξυπνοι. Ίσως οι υπόλοιποι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να καταλάβουν κάτι, αλλά μετά υπάρχει πιθανότητα να βρουν πιο πετυχημένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Προτεινόμενη λύση: Να αφήσουν τον εγωισμό στην άκρη και να προσπαθήσουν να σέβονται τους ρυθμούς και τις ιδέες των άλλων.

3- Δημιουργούν αντιπάθειες στους διευθυντές τους, παρουσιάζοντας εαυτούς ως πιο άξιους και δημιουργικούς.

Προτεινόμενη λύση: Να είναι πιο διαλλακτικοί και να μην μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους προβάλλοντας την εξυπνάδα τους. Να αφήσουν τον ανώτερο να έχει την άποψή του και να την σέβονται.

4- Βαριούνται πολύ εύκολα. Αυτό τούς οδηγεί σε συχνές παραιτήσεις, σε κακές σχέσεις με φίλους, γνωστούς και συναδέλφους τους οποίους και συχνά σνομπάρουν.

Προτεινόμενη λύση: Κάθε άνθρωπος έχει την αξία του. Δεν μπορεί να συμπαθούμε στον ίδιο βαθμό όλους στο περιβάλλον μας. Αλλά μπορούμε να τούς δίνουμε ευκαιρίες. Για να μην βαριόμαστε, ας έχουμε δικές μας ιδέες που θα προωθήσουμε.

5- Λύνουν τα προβλήματα με βαθιές, καινοτόμες λύσεις που δεν μπορούν να αποδεχτούν όλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποδέχονται τις σύνθετες λύσεις και προτιμούν τις πιο επιφανειακές. Κι αυτό γίνεται αιτία προστριβών.

Προτεινόμενη λύση: Να παρουσιάζουν με ήπιο τρόπο και μετριοπάθεια τις λύσεις για τα προβλήματα και να είναι "ανοιχτοί" στο να υποχωρήσουν σε μια πιο απλή προσέγγιση.

Σχετικά Άρθρα