ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φωτογραφία και φύση βοήθησαν στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια πανδημίας

21 Αυγούστου 2021, 06:00

images

Η ψυχική υγεία ήταν το επίκεντρο πολλών συζητήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και είχαν περιορισμένη επαφή με άλλα άτομα, χρειάζονται τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας περισσότερο από ποτέ σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Οι εθνικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο φέτος αποκάλυψαν ότι ένας αριθμός ρεκόρ παιδιών και ενηλίκων ζήτησε βοήθεια από το National Health Service (NHS) το 2020 για προβλήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων αποκάλυψε ότι μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020, υπήρχαν 80.226 περισσότερα άτομα κάτω των 18 ετών που παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας NHS στην Αγγλία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Παρά τις προκλήσεις που θέτει ο κορωνοϊός, τα μέλη της ομάδας κάμερας της αγγλικής εφημερίδας Bournemouth Daily Echo βρήκαν θεραπεία μέσω της λήψης φωτογραφιών και της φύσης.

Το Echo Camera Club Dorset δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από την Bournemouth Daily Echo. Ο σύλλογος που βασίζεται στο Facebook δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει τα μέλη της κοινότητας Dorset μαζί μέσω της κοινής αγάπης τους για τη φωτογραφία.

Τα μέλη μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους φωτογράφους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και μοιράζονταν τις εμπειρίες και τις φωτογραφίες τους με άλλους.

Ένα ερωτηματολόγιο για την ψυχική υγεία και τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε για τα μέλη του Echo Camera Club αποκάλυψε ότι το 98,4 % των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η έξοδος για φωτογραφίες βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά τη ψυχική τους υγεία.

Αυτό ισχύει για το μέλος της φωτογραφικής ομάδας και το σχολείο PA, Amanda Norfolk από το Fordingbridge. Η Αμάντα δήλωσε: «Πριν από την πανδημία, η φύση και η φωτογραφία ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου ούτως ή άλλως. Η φωτογραφία με βοηθά να επικεντρωθώ σε άλλα πράγματα και αποτέλεσε επίσης μια διέξοδο από το πανδημικό άγχος.

«Έτσι, το να μπορώ να βγαίνω έξω και να φωτογραφίζω με βοήθησε σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο. Αν δεν ήμουν σε θέση να το κάνω αυτό, δεν θα ένιωθα τόσο καλά», τόνισε.

Η βοηθός διδασκαλίας του Blandford, Natalie Seer, δήλωσε: «Η φύση και η φωτογραφία με βοήθησαν να αποσπάσω την προσοχή μου από τα σοβαρά ζητήματα της πανδημίας. Η φωτογραφία είναι ένας κόσμος μακριά από τα πάντα».

Ο διευθυντής δημιουργίας για το Dorset Mind, Dee Swinton, δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να βγουν έξω στη φύση και να φωτογραφίζουν. Είναι πραγματικά ευεργετικό για την κατάθλιψη και το άγχος».

Ακόμη, οι  ερωτηθέντες περιέγραψαν τις σχέσεις και τις φιλίες που ανέπτυξαν με τα άλλα μέλη της ομάδας κάμερας. «Συνδεθείτε με ανθρώπους, κάνετε νέους φίλους και μοιραστείτε φωτογραφίες, είναι υπέροχο να συμμετέχεις και να συνεισφέρεις σε μια υπέροχη ομάδα».

«Όλα αυτά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες των ανθρώπων, οπότε πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος βελτίωσης της ψυχικής υγείας».

Ο ρόλος της φύσης

«Είναι υπέροχο να αναπτύσσεις σχέσεις ανθρώπους και λάτρεις της φύσης», αναφέρουν άλλα μέλη.Το να ξοδεύετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι εξίσου σημαντικό με το να τραβήξετε το τέλειο πλάνο».

Το 87,3 % των μελών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είπαν ότι ναι, τόσο η φωτογραφία όσο και η φύση ήταν θετικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη ψυχική τους υγεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η 19η Αυγούστου καθιερώθηκε το 2010 ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας με στόχο να παροτρυνθούν φωτογράφοι διεθνώς, ώστε να μοιραστούν μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία και να επικοινωνήσουν μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Σχετικά Άρθρα