ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα νέο ψυχολογικό σύνδρομο μάς χτυπάει την πόρτα λόγω της εργασίας από το σπίτι

28 Απριλίου 2020, 10:00

images

Άλλο είναι να εργάζεσαι από την άνεση του σπιτιού σου και το βράδυ να βγαίνεις για διασκέδαση με τους φίλους σου, κι άλλο να εργάζεσαι όλη μέρα από το σπίτι χωρίς να έχεις να περιμένεις καμία χαρά σήμερα, αύριο ή μεθαύριο... Οι ειδικοί περιγράφουν πια ένα νέο σύνδρομο που δημιουργεί σημαντικό άγχος και ανησυχία λόγω του "μπερδέματος" των ορίων μεταξύ επαγγελματικής και οικιακής ζωής. 

Στο γραφείο ξέρουμε ότι θα πάμε μία συγκεκριμένη ώρα και ότι θα φύγουμε κάποια στιγμή πχ μεταξύ 5 με 6 το απόγευμα. Στο σπίτι είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν ούτε εργασιακό ωράριο,ούτε συγκεκριμένο διάλειμμα για καφέ, ούτε και ώρα για γεύμα. Ένας υπάλληλος που εργάζεται από το σπίτι συχνά δεν θέλει ούτε να δουλεύει ούτε να χαλαρώσει ποτέ, ούτε και καταλαβαίνει τις μέρες πως περνούν!

Πως κάνει την εμφάνισή του το νέο σύνδρομο

-Αποτυχία τήρησης ενός προγράμματος εργασίας από το σπίτι, με καθορισμένες χρονικές περιόδους για εργασία, για χαλάρωση και επικοινωνία.

-Έλλειψη της καλώς εννοούμενης ρουτίνας, με αποτέλεσμα πολλές ώρες εργασίας στο σπίτι που συγχωνεύονται με τον προσωπικό χρόνο.

-Αύξηση του άγχους και της αβεβαιότητας που προκαλείται από την οικονομική και κοινωνική απομόνωσης.

-Συναισθήματα μοναξιάς και βαρεμάρα καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

Τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε

Το "κλειδί" φαίνεται ότι είναι το πρόγραμμα. Ας δούμε ποια βήματα να ακολουθήσουμε:

-Το πρώτο βήμα για την αποφυγή του συνδρόμου είναι η επικέντρωση σε φυσιολογικές ανάγκες, δηλαδή, να αφιερώσετε χρόνο για να φάτε, να κοιμηθείτε και να ασκηθείτε καθημερινά.

-Το δεύτερο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα ακολουθείτε απαρέγκλιτα κάθε μέρα όπως συνέβαινε κι όταν πηγαίνατε στο γραφείο.

-Τρίτο βήμα είναι να διαχωρίσετε τον χώρο εργασίας από τον προσωπικό και τον οικογενειακό χώρο στο σπίτι. Μη δουλεύετε λ.χ. στο πάσο της κουζίνας αλλά πάνω στο γραφείο σας ή σε ένα τραπέζι που θα οργανώσετε αυτό το διάστημα ως γραφείο.

-Τέταρτο βήμα βάλτε όρια σε όλους. Και στον εργοδότη σας. Δεν μπορεί να σας στέλνει email και να σας ζητάει να τους απαντήσετε μέσα στα μεσάνυχτα ούτε να απαιτεί από εσάς να είστε συνεχώς διαθέσιμοι. Κάποιες ώρες πρέπει να είναι για ξεκούραση και επαφή με την οικογένεια. 

Σχετικά Άρθρα