ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έφηβοι με μπερδεμένη σεξουαλική ταυτότητα: Η αντιμετώπιση από τους γονείς

16 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Ένα από τα θέματα των ημερών είναι η προστασία των εφήβων που παρουσιάζουν διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα -κάποιες φορές εντελώς μπερδεμένη και ασαφή- από αυτή που θα περίμενε κάποιος αναλογικά με το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν. Αν δούμε το θέμα από την πλευρά των γονέων, είναι σοκαριστικό αφού άνθρωποι χωρίς ειδικές γνώσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που ελάχιστα καταλαβαίνουν και τους πληγώνει πολύ... Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το παιδί που πρέπει να στηριχθεί και να νιώσει αποδεκτό από την οικογένειά του και την κοινωνία όποιες κι αν είναι οι επιλογές και οι τάσεις του...

Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί σε βιολογικό επίπεδο με συγκεκριμένο φύλο αλλά σε ψυχολογικό να νιώθει και να είναι κάτι άλλο, ξεκάθαρο -όπως gay- ή λιγότερο ξεκάθαρο για τους μη γνώστες-όπως queer-. Το θέμα εδώ δεν είναι να κάνουμε μάθημα σεξουαλικών προτύπων ή κατευθύνσεων αλλά να δούμε μέσα από ένα πρίσμα αγάπης και αποδοχής τον κάθε νέο άνθρωπο και να τον βοηθήσουμε να προχωρήσει στη ζωή του με αυτοσεβασμό.

Οι ειδικοί συστήνουν όταν ένα παιδί ξεκινάει να έχει εκδηλώσεις που δεν καταλαβαίνουμε ή να μάς λέει ότι δεν νιώθει να ταυτίζεται με το φύλο του, να στεκόμαστε με ψυχραιμία στο ...ύψος του ώριμου ενήλικα και γονέα! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει συζήτηση και κατανόηση. Σημαίνει συμπαράσταση και αποδοχή. Σημαίνει εκφράσεις όπως "θα σε αγαπώ πάντα ό,τι κι αν είσαι".

Εκτός από τις συζητήσεις αυτές με τους γονείς, καλό είναι όλη η οικογένεια να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχολόγο ώστε να πάρει κατευθύνσεις για τα νέα συναισθήματα και τα δεδομένα που αναδύονται από την κατάσταση αυτή. Σημαντικό στο επίπεδο αυτό είναι να στηριχτεί τόσο το παιδί όσο και ο γονέας που καλείται να αποδεχτεί μία κατάσταση την οποία δεν γνωρίζει και δεν την περίμενε...

Η αλληλοϋποστήριξη, η έκφραση αγάπης και αποδοχής και η ψυχραιμία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την οικογένεια στο μέλλον της, με όλα τα μέλη αγαπημένα με την πολυπόθητη ισορροπία και ψυχική υγεία πάντα παρούσες στα παιδιά, όποια κι είναι η επιλογή τους.

Σχετικά Άρθρα