ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δώρα στα παιδιά: Τι να προσέχουμε

19 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Το δώρο πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο την ηλικία του παιδιού, τα ενδιαφέροντά του και τη σκοπιμότητα του δώρου. Διότι το δώρο δεν πρέπει να δίνεται στο παιδί ως επιβράβευση ή αντάλλαγμα για την καλή του συμπεριφορά, αλλά ως δείγμα της μεγάλης αγάπης που τρέφουμε για αυτό.

Όπως μάς συστήνει η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, "τα παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως είναι τα επιτραπέζια, είναι από τα καλύτερα. Επίσης, αν το παιδί μας είναι αγόρι, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να τού προσφέρουμε αποκλειστικά πολεμικά παιχνίδια. Ακόμη κι αν το παιδί μας θέλει ένα τέτοιου τύπου παιχνίδι, δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία κατασκευαστικών παιχνιδιών που αποτελούν θαυμάσια επιλογή".

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή του παιχνιδιού πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ηλικία, δηλαδή όσο πιο μικρής ηλικίας είναι το παιδί, τόσο πιο απλό πρέπει να είναι το παιχνίδι. Μετά το 3ο έτος το παιδί αρχίζει να ενδιαφέρεται για πιο περίπλοκα πράγματα. Θέλει να παίζει με άλλα παιδιά και αρχίζει να γίνεται πιο ανταγωνιστικό. Οπότε από εκεί και πέρα μπορείτε να επιλέγετε εκπαιδευτικά παιχνίδια, παζλ, βιβλία, κουτιά με μπογιές, τρενάκια κ.ά.. Στην επόμενη φάση, στα 4-5 έτη έχει αναπτύξει τις αισθήσεις και οι γνώσεις του προχωρούν με αποτέλεσμα να του αρέσουν οι φάρμες με ζώα, τα βιβλία που τού μαθαίνουν κάτι και τα κατασκευαστικά δώρα.

Βασική είναι κατά τη ψυχολόγο, η οριοθέτηση του παιδιού ώστε να ζητάει αυτό που θέλει αλλά να είναι και ευχαριστημένο με αυτό που λαμβάνει, να λέει "ευχαριστώ" και να το εννοεί!

Σχετικά Άρθρα