ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαζύγιο και παιδί: Τι θα ρωτήσει και πώς θα απαντήσετε

10 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους, πρέπει να το πάρει απόφαση ότι χωρίζει ως άνδρας και γυναίκα. Όχι ως πατέρας και μητέρα! Αυτό σημαίνει ότι εφόσον έχουν μαζί παιδιά, οφείλουν να συνεχίσουν από κοινού να τα στηρίζουν και να τούς παρέχουν τη γονεϊκή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο δύσκολο εμπόδιο που θα συναντήσουν, είναι να εξηγήσουν στο παιδί γιατί χωρίζουν και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του!

Όπως μάς εξηγεί η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν τα παιδιά:

«Γιατί χωρίζετε;»
«Ποιος φταίει;»
«Εγώ τι φταίω;»
«Πού θα μένει ο μπαμπάς (ή η μαμά) τώρα που θα φύγει από το σπίτι;»
«Πότε θα τον/τη βλέπω;»
«Εμένα ποιο θα είναι το σπίτι μου;»
«Θα με χωρίσετε κι από τα αδέλφια μου;»
«Θα πρέπει να αλλάξουμε σπίτι;»
«Θα αλλάξω σχολείο;»
«Αν έχω δύο δωμάτια, ένα σε κάθε σπίτι, πού θα έχω τα πράγματά μου;»
«Θα το πείτε σε όλους;"
«Τι να πω στους φίλους μου;»
«Όταν πηγαίνω στο σπίτι του μπαμπά (ή της μαμάς) που είναι σε άλλη γειτονιά, θα μπορώ να φέρνω τους φίλους μου εκεί;»
«Ποιος θα με πηγαίνει τώρα στο μπαλέτο, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ ή στα αγγλικά;»
«Θα με αγαπάει πάντα ο μπαμπάς (ή η μαμά);»
«Αφού φεύγει ο μπαμπάς (ή η μαμά), θα φύγεις κι εσύ;»

Τα ερωτήματα αυτά είναι άλλοτε εκφρασμένα με παιδικό τρόπο, αν το παιδί είναι προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας και άλλοτε εκφρασμένα με ένταση και αγωνία από εφήβους...

Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν από πριν όλες τις απαντήσεις και να έχουν ως στόχο να καθησυχάσουν το παιδί ότι στη ζωή του επί της ουσίας δεν θα επέλθουν δραματικές αλλαγές. Οι γονείς δεν θα μένουν πια μαζί αλλά εκείνο θα συνεχίσει κανονικά τη ζωή του στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στις φιλικές παρέες. Ενώ σημαντικό επίσης είναι να του εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ντρέπεται ή να το κρύβει από το περιβάλλον του, καθώς το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε πολλές οικογένειες.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να λένε οι γονείς αλήθεια και όχι ψέματα. Στο ερώτημα - για παράδειγμα- ποιος ήθελε το διαζύγιο, αν το ζήτησε ο ένας από τους δύο γονείς, πρέπει να το αποκαλύψει στο παιδί. Αν όμως ο λόγος που ζήτησε το διαζύγιο -πχ η μητέρα- ήταν επειδή την απατούσε ο σύζυγος, αυτό είναι προτιμότερο να αποφύγουν να το πουν στο παιδί στη πρώτη αυτή φάση, διότι θα του δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα για τον πατέρα και θα το πληγώσουν. 

Αρκεί να του απαντήσουν ότι η μητέρα δεν ήταν ευχαριστημένη με το γάμο της και δεν υπάρχει πια έρωτας στο ζευγάρι. Για να μην αρχίσουν, λοιπόν, να μαλώνουν και να είναι δυστυχισμένοι, είναι προτιμότερο να ζουν χωριστά και να έχουν μια ανθρώπινη, πολιτισμένη σχέση.

Σχετικά Άρθρα