ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαφορές και διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

11 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού γεγονός που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα 3 δισεκατομμύρια που δεν έχουν εμβολιαστεί, κατοικούν κατά κύριο λόγο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ένα ποσοστό των ανεμβολίαστων ανθρώπων ωστόσο, έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν παρότι είχαν τη δυνατότητα...

Για τον Δρ Alessandro Siani, αναπληρωτή πρόεδρο της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Portsmouth, το ζήτημα του χάσματος ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, είναι αρκετά ενδιαφέρον γι’ αυτό και αφιερώνει άρθρο του στο The Conversation σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature και διερευνά την ανοχή και τις διακρίσεις μεταξύ όσων είναι εμβολιασμένοι και μη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εμβολιασμένοι ήταν ως επί το πλείστον αρνητικά διακείμενοι απέναντι στους ανεμβολίαστους. Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για την αντίστροφη σχέση.

Συνολικά ερευνήθηκε η στάση περισσότερων από 15.000 ατόμων από 21 χώρες και χρησιμοποιήθηκαν έρευνες σχεδιασμένες να «μετρήσουν» την προκατάληψη όπως αυτή εκφράζεται σε τρεις μορφές: σε συναισθηματικό επίπεδο (π.χ. αρνητικά συναισθήματα απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων), αντιληπτική (π.χ. αρνητικά στερεότυπα) και συμπεριφορική.

Με εξαίρεση την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, τα στοιχεία έδειξαν ότι σε όλες τις χώρες οι εμβολιασμένοι ήταν προκατειλημμένοι έναντι των μη εμβολιασμένων. Από την άλλη μεριά, αντιπάθεια από μέρους των ανεμβολίαστων έναντι των εμβολιασμένων, παρατηρήθηκε μόνο στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί εμβολιασμένοι δεν θα ήθελαν ένας στενός συγγενής τους να παντρευτεί κάποιον μη εμβολιασμένο! Επίσης έτειναν να θεωρούν τους ανεμβολίαστους ως λιγότερο ικανούς ή έξυπνους, ενώ σε έρευνα που διεξήχη στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι πίστευαν ότι οι μη εμβολιασμένοι θα έπρεπε να στερηθούν ακόμη και συγκεκριμένων δικαιωμάτων τους, όπως η ελευθερία του λόγου ή η υποκοότητα!

Το μέγεθος της προκατάληψης έναντι των ανεμβολίαστων, διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλότερο σε χώρες με ισχυρή κουλτούρα συνεργασίας και υψηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι σε κοινωνίες με έντονη την αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος και της ατομικής ευθύνης για το κοινό καλό, όσοι τείνουν να επωφελούνται από το συλλογικό καλό (τον εμβολιασμό του πληθυσμού) χωρίς όμως να συνεισφέρουν οι ίδιοι (παραμένοντας ανεμβολίαστοι) εκλαμβάνονται ως «ασόβαροι» και δεν χαίρουν εκτίμησης.

Αν και η έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι εμβολιασμένοι κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ανεμβολίαστων, εντούτοις εντοπίζονται και ισχυροί «θύλακες» ανεμβολίαστων που εκφράζουν μεγάλη επιθετικότητα απέναντι στους εμβολιασμένους. Φτάνουν μάλιστα μέχρι του σημείου να υιοθετούν ακραίες  πεποιθήσεις και θεωρίες συνομωσίας μη αποδεχόμενοι λόγου χάρη, μετάγγιση αίματος από εμβολιασμένους!

Όποια και αν είναι η εξήγηση για την ύπαρξη στερεότυπων, προκαταλήψεων και διακρίσεων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τυφλές διακρίσεις προς οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων είναι επιζήμιες όχι μόνο για την ομάδα που υφίσταται διακρίσεις, αλλά για την κοινωνία συνολικά.


Σχετικά Άρθρα