ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δημιούργησαν εξέταση αίματος που ανιχνεύει το άγχος

11 Μαρτίου 2023, 08:00

images

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ανέπτυξαν μία εξέταση αίματος για το άγχος. Το τεστ εξετάζει βιοδείκτες που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσδιορίσουν αντικειμενικά τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει άγχος, τη σοβαρότητα του τρέχοντος άγχους και ποιες θεραπείες πιθανότατα θα αντιμετώπιζαν καλύτερα την κατάστασή τους.

Η μελέτη περιελάμβανε την ανάλυση σε τρεις ανεξάρτητες έρευνες. Οι συμμετέχοντες θα ολοκλήρωναν μια εξέταση αίματος κάθε 3-6 μήνες ή όποτε προέκυπτε μια νέα ψυχιατρική νοσηλεία. Εξετάζοντας τους βιοδείκτες RNA στο αίμα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να προσδιορίσουν την τρέχουσα κατάσταση άγχους ενός ασθενούς και να προτείνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διατροφή.

«Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης του άγχους, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή οι αλλαγές στον τρόπο ζωής», είπε ο καθηγητής ψυχιατρικής Alexander Niculescu, MD, PhD. «Αλλά το να έχουμε κάτι αντικειμενικό όπου μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση κάποιου, καθώς και τον μελλοντικό κίνδυνο και ποιες θεραπευτικές επιλογές ταιριάζουν με το προφίλ του, είναι πολύ ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους».

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν άγχος και δεν διαγιγνώσκεται σωστά, μετά έχουν κρίσεις πανικού, αλλά νομίζουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή και βρίσκονται στα επείγοντα με όλα τα είδη σωματικών συμπτωμάτων»., είπε ο Niculescu. «Αν μπορούμε να το γνωρίζουμε νωρίτερα, τότε ελπίζουμε να αποφύγουμε αυτόν τον πόνο και την ταλαιπωρία και να τους διαχειριστούμε νωρίτερα με κάτι που ταιριάζει στο προφίλ τους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό το νέο τεστ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις άλλες εξετάσεις αίματος στις οποίες οδήγησε η έρευνά του, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την ψυχική υγεία ενός ασθενούς και τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το τεστ για να αναπτύξουν νέες θεραπείες για το άγχος που στοχεύουν περισσότερο σε μεμονωμένους βιοδείκτες.

"Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μία δοκιμή στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων ευεξίας ενός ασθενούς για να αξιολογηθεί η ψυχική του υγεία με την πάροδο του χρόνου και να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική δυσφορία", είπε ο Niculescu. 

«Η πρόληψη είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα, επομένως στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη αναφορά για τους ασθενείς και τους γιατρούς τους χρησιμοποιώντας απλώς ένα μπουκαλάκι αίματος».


Σχετικά Άρθρα