ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βαθύς διαλογισμός: Μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου και να ενισχύσει την υγεία;

21 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο General Psychiatry, ο παρατεταμένος και συνεπής βαθύς διαλογισμός μπορεί να ρυθμίζει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο διαλογισμός περιλαμβάνει μια ποικιλία πρακτικών που ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση του νου και του σώματος. Αυτές οι τεχνικές κυμαίνονται από τη διατήρηση της εστίασης και της συγκέντρωσης σε μια συγκεκριμένη αίσθηση έως το να κάθεστε απλώς χωρίς να σκέφτεστε.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την ορμονική σηματοδότηση, την απόκριση στο στρες και το πνευμονογαστρικό νεύρο - το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και ρυθμίζει διάφορες βασικές σωματικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη, τα μικροβιώματα του εντέρου μιας ομάδας 37 Θιβετιανών Βουδιστών μοναχών ήταν σημαντικά διαφορετικά από αυτά των 19 κατοίκων της περιοχής. Προηγούμενες έρευνες σε ανθρώπους και τρωκτικά δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα των μοναχών που διαλογίζονταν μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μοναχοί που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είχαν ασχοληθεί με την πρακτική διαλογισμού τους τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα για μια περίοδο 3 έως 30 χρόνων. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κοπράνων και αίματος από 37 Θιβετιανούς Βουδιστές μοναχούς από 3 ναούς, καθώς και 19 κατοίκους που ζουν σε κοντινές περιοχές.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε πάρει ουσίες που μπορούν να αλλάξουν την ποσότητα και την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου, όπως αντιβιοτικά, προβιοτικά, πρεβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα, τους προηγούμενους 3 μήνες.

Στη συνέχεια, έγινε αντιστοίχιση μεταξύ των 2 ομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν συγκρίσιμες όσον αφορά την ηλικία, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη διατροφή.

Οι ερευνητές εξήγησαν πώς ορισμένα βακτήρια που ήταν πιο διαδεδομένα στην ομάδα διαλογισμού έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας σε μελέτες τρωκτικών και ανθρώπων.

Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει ορισμένα βακτήρια που μπορεί να έχουν ρόλο στην ψυχική ευεξία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προηγμένη αναλυτική μέθοδο για να προβλέψουν τις χημικές διεργασίες που μπορεί να επηρεάζουν τα μικρόβια. Αυτό αποκάλυψε ότι αρκετές αντιφλεγμονώδεις οδοί που προστατεύουν από τη φλεγμονή, καθώς και ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής των τροφίμων σε ενέργεια, ενισχύθηκαν στην ομάδα διαλογισμού.

Τέλος, η ανάλυση δειγμάτων αίματος έδειξε ότι τα επίπεδα παραγόντων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η ολική χοληστερόλη και η απολιποπρωτεΐνη Β, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους μοναχούς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.


Σχετικά Άρθρα