ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή σε όσους υποφέρουν από αϋπνία

28 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Με περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ να μην κοιμάται αρκετά, η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Cardiology, τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν φυσιολογικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, ενώ όσοι είχαν διαβήτη και αϋπνία, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από 1.184.256 ενήλικες (43% ήταν γυναίκες). Η μέση ηλικία ήταν τα 52 έτη και το 13% (153.881) υπέφερε από αϋπνία. Η διάγνωση της αϋπνίας καθορίστηκε με βάση οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: δυσκολία στον ύπνο, πρόβλημα με το να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε νωρίς και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 96% των ασθενών δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής. Καρδιακές προσβολές σημειώθηκαν σε 2.406 από τους ασθενείς με αϋπνία και σε 12.398 συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν υπέφερε από αϋπνία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν άμεση συσχέτιση μεταξύ της αϋπνίας και της καρδιακής προσβολής σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, διάρκειας παρακολούθησης και κοινών συννοσηροτήτων (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης). Συγκεκριμένα, όσοι κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν 1,38 και 1,56 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν 6 και 7 έως 8 ώρες τη νύχτα.

Η Yomna E. Dean, φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και συγγραφέας της μελέτης εξήγησε τα κύρια σημεία της μελέτης.

Πρώτον, «η αϋπνία μάς θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, οι ασθενείς θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τη σημασία του ύπνου στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς», δήλωσε η Dean στο Healthline. «Ο ύπνος θα πρέπει να ενσωματωθεί στις πρωταρχικές προληπτικές οδηγίες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Δεύτερον, όσοι υποφέρουν από αϋπνία θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για στεφανιαία νόσο. Τέλος, ο υπερβολικός ύπνος θα μπορούσε να είναι εξίσου και μερικές φορές ακόμη πιο επιβλαβής από τη στέρηση ύπνου, υπογράμμισε η Dean.



Σχετικά Άρθρα