ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απέχθεια και φόβος για τα μαθηματικά- Διαρκεί και στην ενήλικη ζωή

20 Μαΐου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από βρετανική εταιρία και έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το ένα τρίτο των ενηλίκων δηλώνει ότι τα μαθηματικά εξακολουθούν να τους προκαλούν άγχος. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ένας στους πέντε νιώθει τόσο φόβο ο οποίος προκαλεί και ψυχοσωματικά συμπτώματα.  

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 3.000 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο με σχεδόν ένα ποσοστό 29% να δηλώνει ότι προσπαθεί να αποφεύγει οτιδήποτε έχει σχέση με αριθμούς και αριθμητικά δεδομένα στην καθημερινότητά του. Εξάλλου, στο 32% των ερωτηθέντων έχει ασκηθεί μεγάλη πίεση στις μαθηματικές τους δεξιότητες, ενώ για όσους έχουν χαμηλή επίδοση στα μαθηματικά, το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι αυτό επηρεάζει την ψυχική του κατάσταση.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δήλωσαν ότι σταμάτησαν να μελετούν μαθηματικά ήδη από το σχολείο, όταν πλέον δεν τους ήταν απαραίτητο το μάθημα για να περάσουν την τάξη ή να συνεχίσουν σε ανώτερες σπουδές. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) έχει φροντίσει να βελτιώσει τις δεξιότητές του μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο μελετώντας μόνο του.

Πάντως δύο στους τρεις (66%) συμφωνούν ότι δεν συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικές είναι οι μαθηματικές δεξιότητες μέχρι να ενηλικιωθούν και να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Κι ένα άλλο 69% υποστηρίζει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χαμηλής επίδοσης στα μαθηματικά.

«Η ικανότητα υπολογισμού των αριθμών δεν προορίζεται μόνο για τους μαθηματικούς, αλλά είναι μια βασική δεξιότητα που μας βοηθάει να πορευτούμε στη ζωή – από την κατανόηση των επιτοκίων μέχρι τον υπολογισμό της αξίας των χρημάτων», αναφέρει σχετικά η Bina Mehta, πρόεδρος της μαθηματικής εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ίδια συμπληρώνει ότι «όσοι δεν έχουν αυξημένες μαθηματικές ικανότητες, είναι πιο ευάλωτοι στα χρέη, την ανεργία και την απάτη. Όπως υπογραμμίζει η έρευνά μας, ο αντίκτυπος στην ευημερία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ιδίως με φόντο την κρίση του κόστους ζωής».


Σχετικά Άρθρα