ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητη η εργασία αλλά έχει και αυτή μέτρο...

22 Ιουνίου 2020, 09:00

images

"Αργία μήτηρ πάσης κακίας" έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και είχαν δίκιο! Ο άνθρωπος που δεν έχει από νέος την εργασία και την δημιουργία στην ζωή του, πλήττεται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, ανία και βέβαια αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζει και βιοποριστικά προβλήματα. Πλην όμως, στις σύγχρονες κοινωνίες όλο και περισσότερο εργάζονται καθημερινά 10ωρα, δεν ησυχάζουν ούτε τα Σαββατοκύριακα ενώ παίρνουν και ελάχιστες διακοπές... Οι πρακτικές "εξόντωσης ξεκίνησαν την δεκαετία του 1980 από τις ΗΠΑ και έχουν επεκταθεί σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μπρένταν Μπέρτσελ του Πανεπιστημίου της Κέιμπριτζ έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό Social Science and Medicine. Σε αυτήν μελέτησαν 71.100 άτομα 16 έως 64 ετών και αναζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στις ώρες εργασίας κατά την περίοδο 2009-2018 σχετίζονταν με την ψυχική υγεία τους.

Οι ερευνητές λένε ότι για να απολαύσει κανείς τα ψυχικά οφέλη της εργασίας, δεν χρειάζεται να εργάζεται πάνω από ένα οκτάωρο την εβδομάδα. «Έχουμε οδηγίες σωστής δοσολογίας για τα πάντα, από τις βιταμίνες C έως τις ώρες ύπνου, προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που θέσαμε το ίδιο ερώτημα όσον αφορά την εργασία με αμοιβή», δήλωσε ο Μπέρτσελ. 

Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε ότι η ανεργία είναι συχνά επιβλαβής για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τώρα πια έχουμε μια ιδέα για το πόση πληρωμένη εργασία απαιτείται, προκειμένου να πάρουμε τα ψυχοκοινωνικά οφέλη της απασχόλησης - και βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται καθόλου πολλή δουλειά».

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η εβδομάδα εργασίας μπορεί να συρρικνωθεί και μάλιστα σημαντικά, «χωρίς αρνητική επίπτωση στην ψυχική υγεία των εργαζομένων». Η νέα μελέτη αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για το πώς θα στηριχθούν οι άνθρωποι σε μια μελλοντική εποχή με ολοένα λιγότερη απασχόληση (π.χ. έχει προταθεί ένα βασικό εισόδημα για όλους).

«Στις επόμενες λίγες δεκαετίες μπορεί να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και τη ρομποτική να αντικαθιστούν μεγάλο μέρος της αμειβόμενης εργασίας που σήμερα γίνεται από τους ανθρώπους», ανέφερε η Δρ Ντάιγκα Καμεράντε του Πανεπιστημίου Σάλφορντ. «Συνεπώς πρέπει να ξανασκεφτούμε το ζήτημα των ωρών απασχόλησης, ανακατανέμοντας τις ώρες εργασίας, ώστε ο καθένας να μπορεί να απολαύσει τα οφέλη για την ψυχική υγεία του από μια δουλειά, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι όλοι θα δουλεύουμε πολύ λιγότερο μέσα στην εβδομάδα. 

Σχετικά Άρθρα