ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αθώα τα μέσα δικτύωσης για την κατάθλιψη των εφήβων

30 Οκτωβρίου 2019, 07:45

images

Μελέτη που εκπόνησαν Βρετανοί ερευνητές στο Brigham Young University «αθωώνει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα περιστατικά ψυχολογικής απομόνωσης, άγχους και κατάθλιψης στους εφήβους.

Οι μεγαλύτεροι συνηθίζουμε να λέμε ότι για τα περιστατικά αυξημένου άγχους και κατάθλιψης στα νέα παιδιά φταίει η ενασχόλησή τους με το Facebook, το Instagram, το Tweeter, το YouTube.

Καθώς εμείς μεγαλώσαμε συναντώντας τους φίλους μας και όχι γράφοντας μηνύματα, θεωρούμε ότι τα νέα ΜΜΕ αποξενώνουν τα παιδιά από το κοινωνικό περιβάλλον και τους προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι όντως τα αποξενώνουν σε ένα βαθμό, αλλά όπως μας βεβαιώνουν ειδικοί ψυχολόγοι, δεν ευθύνονται για τα περιστατικά αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας, από το 2012 ως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 62,5% η ώρα που οι νέοι περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε καθημερινή βάση.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο μέσος όρος διάρκειας στην χρήση από έναν έφηβο έφτασε στην Βρετανία τις 2,6 ώρες.

Όπως έδειξε όμως η έρευνα της Δρ Sarah Coyne, καθηγήτριας ψυχολογίας ειδικής σε θέματα οικογένειας στο Brigham Young University, η ώρα ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ψυχολογικών διαταραχών στους εφήβους.

«Περάσαμε οκτώ χρόνια προσπαθώντας να συνδέσουμε το ένα με το άλλο και να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ τους, αλλά δεν υπήρξε σύνδεση της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής με την ενασχόληση αυτή των παιδιών», δηλώνει η Βρετανίδα ερευνήτρια.

Και εξηγεί: «Όπως διαπιστώσαμε, μπορεί δύο έφηβοι να χρησιμοποιούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το ίντερνετ και τα μέσα αλλά να έχουν εντελώς διαφορετική ψυχολογική εξέλιξη».

Και κάνει τις πιο κάτω προτάσεις:  

-Να είναι κάποιος ενεργός και όχι παθητικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δηλαδή αντί να διαβάζει τι γράφουν οι άλλοι, να ποστάρει και εκείνος τη γνώμη του.

- Να σταματάει την ενασχόληση αυτή τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσει για ύπνο.

-Να είναι συνειδητοποιημένος χρήστης και να γνωρίζει γιατί βρίσκεται σε αυτήν τη διαδικασία.

Και όπως προσθέτει, «είναι καλύτερο να σερφάρει κανείς γιατί έχει σκοπό να βρει κάτι, να μάθει κάτι, να πει κάτι παρά επειδή βαριέται».

Πηγή: Brigham Young University

Σχετικά Άρθρα