ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στις ακραίες συμπεριφορές και… ανάγκες: Κάποιοι πάσχουν από εθισμό στο σεξ

25 Ιουλίου 2019, 19:04

images

Οι Αμερικανοί ηθοποιοί Μάικλ Ντάγκλας και Κόλιν Φάρελ είναι δύο μόνο από τους πολλούς διάσημους που έχουν παραδεχτεί στο παρελθόν ότι υποφέρουν από εθισμό στο σεξ. Μην χαμογελάτε… Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, επιστημονικά αποδεδειγμένη, που συνήθως συνδέεται με άλλους εθισμούς και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο!

Έτσι έφυγε από την ζωή μια γυναίκα που αποκαλούσαν η «νυμφομανής του Μονάχου», η οποία είχε συλληφθεί μετά από καταγγελίες αντρών ότι δεν τους άφηνε να φύγουν αν δεν έκαναν σεξ μαζί της τουλάχιστον 10 φορές σε μια νύχτα. Η γυναίκα αυτή εισήχθη δύο φορές σε κλινική, ενώ βρισκόταν υπό επιτήρηση κοινωνικών λειτουργών. Τελικά, μετά από μια βραδιά με πολύ σεξ, βρέθηκε νεκρή από καρδιακή προσβολή.

Υπάρχει εξάλλου και μία άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση απλής γυναίκας στη Βρετανία που δείχνει ότι το πρόβλημα είναι εγκεφαλικό και όχι… προτιμήσεων ή ορμονικό. Η περίπτωση της Χέδερ Χάουλαντ συντάραξε το 2007 την Αγγλία καθώς ήταν μια σεμνή και θρήσκα μητέρα και σύζυγος. Κάποια στιγμή, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία που την έριξε σε κώμα. Όλοι περίμεναν να πεθάνει ή ότι αν συνερχόταν από το κώμα, θα είχε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Η γυναίκα τελικά ξύπνησε φαινομενικά υγιής αλλά είχε πια αποκτήσει μανία για σεξ. Κι ενώ μέχρι το εγκεφαλικό είχε σεξουαλική επαφή μόνο με τον σύζυγό της, τα επόμενα δύο χρόνια έκανε σεξ με περισσότερους από 80 άλλους!

Και ο Μάϊκλ Ντάγκλας παραδέχτηκε πέρσι ότι ο καρκίνος του λάρυγγα που αντιμετώπισε είχε σχέση με τον εθισμό του στο σεξ που έχει καταστρέψει στο παρελθόν άλλωστε και γάμους του.

Τι είναι ο εθισμός στο σεξ

Οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει τον εθισμό ως μία παθολογική οντότητα που καμία σχέση δεν έχει με την σεξουαλικότητα. Πρόκειται για εγκεφαλική διαταραχή με καθαρά στοιχεία εθισμού που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα ούτε μονοδιάστατα. Πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος από τον πάσχοντα και στην συνέχεια ακολουθούν ψυχοθεραπεία και φαρμακευτικές αγωγές κατά περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα