ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

30 Ιουλίου 2019, 13:28

images

Το καλοκαίρι είναι –ειδικά για τους πιο νέους και αδέσμευτους- ευκαιρία για… αταξίες στο πλαίσιο της χαλαρότητας που επικρατεί στις διακοπές.

Αλλά, μερικές φορές, οι διακοπές και η διασκέδαση μπορεί να μετατραπούν σε εφιάλτη αν δεν προσέξουμε!

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ) αγγίζουν μόνο στις ΗΠΑ τα 19 εκατομμύρια με το 50% των ασθενών να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να προληφθεί αν οι νέοι –και οι λιγότερο νέοι μερικές φορές- χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό όχι μόνο στις εφήμερες σχέσεις αλλά και σε αυτές που …φαντάζουν πιο μόνιμες.

Εξάλλου, πολύ σημαντικός είναι τα τελευταία χρόνια ο εμβολιασμός των κοριτσιών στην εφηβεία με το εμβόλιο κατά του HPV, στελέχη του οποίου δημιουργούν τον  καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά είδη ΣΜΝ

Κονδυλώματα - HPV

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και παραμένει «σιωπηλός» επί χρόνια.

Καθώς τα άτομα δεν έχουν συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής σε όποιο σύντροφο έχει την ατυχία να συνεβρεθεί μαζί τους .

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οι επιπτώσεις για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έως και καρκίνο του τραχήλουκαι άλλους καρκίνους…

Τα χλαμύδια

Η λοίμωξη αυτή προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και αν δε θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα την γυναίκα.

Τα συμπτώματα είναι έκκριση υγρών, κνισμός κατά την ενούρηση αλλά η νόσος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη λήψη αντιβιοτικών.

Η γονόρροια

Είναι βακτηριακή λοίμωξη και οι γυναίκες νομίζουν συνήθως ότι έχουν κάποια κολπίτιδα. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη στειρότητα. Η λήψη αντιβιοτικών είναι και εδώ η λύση.

Η σύφιλη

Μπορεί το άτομο που είναι μολυσμένο να μην γνωρίζει την κατάστασή του και να μην έχει συμπτώματα επί 10 ως 20 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα όμως ο «ύπουλος» αυτός ιός προκαλεί ζημιές σε διάφορα όργανα.

Η ηπατίτιδα

Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και C), μόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί να περιορίσει τις λοιμώξεις ενώ η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συχνά από τη χρήση μολυσμένης βελόνας, Η ηπατίτιδα θεωρείται ένα πολύ βαρύ ΣΜΝ.

HIV/aids

Ο φορέας του ιού HIV ζει εδώ και πολλά χρόνια σαν άτομο με χρόνια νόσο την οποία παρακολουθεί. Αν όμως τελικά νοσήσει από aids, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Σημαντικός παράγοντας στη μετάδοση του HIV είναι η ύπαρξη άλλων ΣΜΝ. Τα άτομα που πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HIV καθώς αυτά προκαλούν έλκη και έτσι βρίσκει «δίοδο εισόδου» ο HIV στο αίμα.

Σχετικά Άρθρα