ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ; Υπάρχει τελικά «συνταγή»;

31 Ιουλίου 2019, 18:27

images

Κάθε τόσο βλέπει το φως της δημοσιότητας μια μελέτη που προτείνει να κάνουμε σεξ Χ φορές την εβδομάδα, Ψ ώρες και με Ω στάσεις.

Κι ενώ είναι χρήσιμες και κατατοπιστικές, όλοι ξέρουμε ότι θα κάνουμε αυτό που μας αρέσει και μας ταιριάζει και όχι αυτά που μας συστήνουν οι ειδικοί και οι ερευνητές.

Πλην όμως, συμφωνούμε σε δύο βασικά σημεία: Τα ζευγάρια είναι σημαντικό να συνευρίσκονται συχνά (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα) και η επαφή τους να έχει ικανοποιητική και για τους δύο διάρκεια!

Το «συχνά» έχει μάλιστα αποδειχτεί ότι κάνει καλό σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ας δούμε με ποιο τρόπο:

-Οι ενδορφίνες που εκκρίνουμε μας ανακουφίζουν πόνους.

-Η ένταση μας χαλαρώνει τα επόμενα λεπτά μετά τον οργασμό.

-Το ίδιο το σεξ ωφελεί οστά και μυς λόγω της κίνησης.

-Βοηθά επίσης ειδικά τις γυναίκες να έχουν καλή σχέση με το σώμα τους και να το φροντίζουν.

-Λέγεται ότι επιδρά στο ορμονικό μας σύστημα βοηθώντας στην διατήρηση της ισορροπίας του.

Για τους παραπάνω λόγους, κάποιες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμο να κάνουμε σεξ 4-5 φορές την εβδομάδα και άλλες το πάνε ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζουν ότι ειδικά όσοι είναι κάτω από 50 ετών πρέπει να το κάνουν καθημερινά εφόσον έχουν σύντροφο…

Βεβαίως δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε το απαραίτητο… κέφι καθημερινά στα ζευγάρια που γνωρίζονται πολλά χρόνια αλλά –όπως αναφέραμε και παραπάνω- αυτό το αντιπαρερχόμαστε καθώς οι μελέτες δίνουν την τάση και δεν αποτελούν «συνταγή»- καρμπόν για όλους μας!

Προ καιρού μάλιστα απαντήσεις γύρω από το θέμα της αποχής από το σεξ έδωσε Βρετανός σεξολόγος: Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας όταν σταματήσετε να κάνετε σεξ; Ο δρ Mark Lawton από τη Βρετανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας έδωσε μερικές απαντήσεις. Μεταξύ αυτών, αναφέρει ότι μπορεί να νιώθουμε πιο έντονο στρες και κατάθλιψη καθώς το σεξ δεν είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλά εκείνη τη στιγμή μόνο – μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση για όλη τη μέρα και να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά κάθε δυσκολία και αναποδιά. Αυτό οφείλεται στην έκκριση των ενδορφινών κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή. «Οπότε, όταν σταματήσετε να κάνετε σεξ δεν θα επωφελείστε πια από τις "ενέσεις” ενδορφινών», αναφέρει. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι είναι πιθανό να αρρωσταίνουμε συχνότερα. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes-Barre έχει βρει πως οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά σεξ έχουν υψηλότερα επίπεδα IgA (εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α), ενός αντισώματος που βοηθά την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στους παθογόνους ιούς.

Σχετικά Άρθρα