ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια μέρα για την πρόληψη της αυτοκτονίας

11 September 2019, 16:15

images

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί σε όλο τον κόσμο ως η ημέρα ευαισθητοποίησης για την αυτοκτονία.

Τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας που συντελείται γύρω μας.

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος βάζει τέλος στη ζωή του κάπου στον κόσμο. Δηλαδή, όπως επισημαίνουν από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες κάθε χρόνο παρά από πόλεμο.

Ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλες οι ηλικίες, τα φύλα και οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται και κάθε απώλεια είναι μεγάλη», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Και δεν πρόκειται για υπερβολή καθώς η αυτοκτονία είναι ο δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, και μεταξύ των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο κατά τον τοκετό (λαμβάνοντας υπόψη τους τοκετούς εφήβων σε χώρες του τρίτου κόσμου όπου δεν υπάρχει η δέουσα ιατρική μέριμνα). Στα αγόρια εφήβους, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τη βία.

Συνολικά 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως, δηλαδή περισσότεροι από όσους πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού, τον πόλεμο και από ανθρωποκτονία, πρόσθεσαν από τον ΠΟΥ στη φετινή έκθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία, τριπλάσιος αριθμός ανδρών σε σχέση με εκείνον των γυναικών αυτοκτονούν στις πλούσιες χώρες, ενώ στις υπόλοιπες χώρες ο αριθμός ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν ίσος.

Αντιμετώπιση

«Οι αυτοκτονίες μπορούν να αποσοβηθούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχάνομ Γκαμπριέσους. «Καλούμε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν στρατηγικές αποδεδειγμένης πρόληψης και αποσόβησης αυτοκτονιών στα εθνικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης».

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο περιορισμός της πρόσβασης σε παρασιτοκτόνα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του αριθμού των αυτοκτονιών καθώς τα παρασιτοκτόνα προκαλούν τον θάνατο επειδή είναι πολύ τοξικά, δεν έχουν αντίδοτα, και χρησιμοποιούνται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια σε κοντινή απόσταση.

Η Γουιάνα, μια πρώην βρετανική αποικία που βρίσκεται ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στο Σουρινάμ, είναι η χώρα που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών ανά κάτοικο (30,2 ανά 100.000), με έναν αυξημένο αριθμό κατάποσης παρασιτοκτόνων.

Ακολουθεί η Ρωσία, όπου η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνη για το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών. Άλλες χώρες μεν υψηλά ποσοστά είναι η Λιθουανία, το Λεσότο, η Ουγκάντα, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ιαπωνία.

ΠΗΓΗ: ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα