ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι στο στίγμα για τους ψυχικά πάσχοντες - Οι ασθενείς δεν είναι δολοφόνοι

09 Αυγούστου 2019, 20:30

images

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έφερε τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις του στο προσκήνιο, το πρόβλημα του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά πάσχοντες. Της κακής αντιμετώπισης εκ μέρους δηλαδή των υπολοίπων που τους αποφεύγουν ως «τρελούς», «επικίνδυνους» ή «περίεργους».

Ο Πρόεδρος Τραμπ μιλώντας σε συγκέντρωση στο Οχάϊο μετά τις δύο τελευταίες «τυφλές» δολοφονικές επιθέσεις που άφησαν πίσω 29 νεκρούς σε δύο πόλεις των ΗΠΑ, ότι όσοι πυροβολούν αδιακρίτως και δημιουργούν μακελειό με νεκρούς, έχουν «πρόβλημα ψυχικής υγείας».

Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε επικίνδυνοι. Και όσοι γνωρίζουν ότι έχουν ψυχικό πρόβλημα και παίρνουν τα φάρμακά τους, είναι πιο… υγιείς από ανθρώπους που θεωρούνται υγιείς αλλά δεν φροντίζουν να απαλλαγούν από τα ψυχικά τους προβλήματα. Η ταύτιση λοιπόν των ψυχικά πασχόντων με τους δολοφόνους, ήταν επιεικώς άτυχη από τον Αμερικανό Πρόεδρο που απλά αρνείται να περιορίσει την οπλοκατωχή στις ΗΠΑ.

Από το American Psychological Association έκαναν την εξής ανακοίνωση μέσω του επικεφαλής Arthur Evans:

«Οι ψυχικές νόσοι αφορούν εκατομμύρια ενήλικες στην χώρα. Υπολογίζουμε ότι 1 στους 5 ενήλικες ή 46,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους τέτοιο πρόβλημα»...

Το στίγμα και η βία

Και συνεχίζει ο Δρ Evans:

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αιτίες που προκαλούν αυτά τα μακελειά με πυροβολισμούς. Αν τίθετο θέμα ψυχικής υγείας κάθε φορά που συνέβαινε ένα τέτοιο γεγονός, τότε τα περιστατικά θα ήταν όσα και οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Αλλά μόνο εδώ έχουμε αυτό το πρόβλημα».

Και η Δρ Lori Ann Post, καθηγήτρια στο Northwestern University's Feinberg School of Medicine, που εξειδικεύεται σε θέματα βίας πρόσθεσε: «Καλό είναι να προλαμβάνουμε την εμφάνιση και να βοηθάμε εγκαίρως τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα αλλά αν το καταφέρουμε αυτό δεν θα λύσουμε και το πρόβλημα με τους πυροβολισμούς. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο».

Υπολογίζεται ότι μόνο στο 5% των περιστατικών αυτών εμπλέκεται δράστης με ψυχολογικό νόσημα, επισημαίνει η Δρ Post.

Περίπου 40.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις ΗΠΑ από πυροβολισμούς μόνο το 2017 καθιστώντας το έτος αυτό ως το χειρότερο όλων των εποχών. Μέσα σε αυτούς καταμετρούνται και οι άνθρωποι που αυτοκτόνησαν με όπλο που ήταν 23.854, οι περισσότεροι τα τελευταία 18 χρόνια.

Κάτι παραπάνω από μία ψυχική νόσος ευθύνεται λοιπόν για αυτήν την κατάσταση. Η εύκολη πρόσβαση σε όπλα ίσως, αναρωτιούνται από τα Centers for Disease Control and Prevention's WONDER.

Και από την American Psychological Association συνιστούν απαγόρευση της οπλοκατωχής σε άτομα με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, ρατσισμού και βίαιων συμπεριφορών.

ΠΗΓΗ: American Psychological Association

Σχετικά Άρθρα