ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Όχι πια σεξ, μόνο φίλοι» τώρα και στην πραγματικότητα

24 September 2019, 17:42

images

Πριν από μερικά χρόνια γράφτηκε ένα βιβλίο με τον τίτλο «όχι πια σεξ, μόνο φίλοι», το οποίο αποτέλεσε best seller με χιλιάδες πωλήσεις.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έμεινε και ως έκφραση θέλοντας να υποδηλώσει την ανάγκη μιας ολόκληρης γενεάς να αυτοπροσδιορίζεται από τις φιλίες, και όχι από τους έρωτές της.

Το δίλημμα όμως είναι πιο βαθύ. Πρέπει να χωρίζει ένα ζευγάρι που είναι πολύ ταιριαστό σε όλα τα υπόλοιπα, αν δεν θέλει πια να κάνει σεξ; Ή η επικοινωνία, τα κοινά γούστα, το χιούμορ, η φιλία, τα κοινά ενδιαφέροντα είναι δυνατόν να κρατήσουν μια σχέση χωρίς σεξ;

Οι σεξολόγοι δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση: Όταν πρόκειται για νέους, υγιείς ανθρώπους δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνουν σε μια σχέση που τους στερεί το σεξ. Μάλιστα η έλλειψή του, ειδικά σε νέους κάτω των 50 ετών, πρέπει να θεωρείται βασικός λόγος χωρισμού. Κι ας μείνουν μετά φίλοι για όλα τα υπόλοιπα που μοιράζονται… Ζευγάρι όμως όχι!

Κι ενώ σεξολόγοι και ψυχολόγοι είναι σχεδόν απόλυτοι θεωρώντας ότι η έλλειψη σεξ είναι εμπόδιο στην επίτευξη της ευτυχίας, κάποιοι κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και θεωρούν ότι η απόφαση να μείνει μαζί ένα ζευγάρι χωρίς σεξ είναι αυτοκαταστροφική.

Δηλαδή ενώ γνωρίζουν ότι θα τους οδηγήσει σε προβλήματα πρακτικά και ψυχολογικά, το κάνουν και στην συνέχεια πληρώνουν το «τίμημα» της δυστυχίας…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να είναι ένα ζευγάρι ενεργό σεξουαλικά:

Πρώτα από όλα, επειδή η «χημεία» και η σεξουαλικότητα στη σχέση δίνουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε βάθος χρόνου.

Έπειτα επειδή η σεξουαλική πράξη διατηρεί υγιές το ορμονικό και άλλα συστήματα του οργανισμού. Και βέβαια επειδή έτσι το «θέλησε» η φύση και ως εκ τούτου έχουμε ροπή προς αυτό την οποία δεν είναι χρήσιμο να ανακόπτουμε.

Οι ειδικοί συστήνουν μάλιστα σε ζευγάρια που σταμάτησαν να κάνουν σεξ ή κάνουν σπάνια μέσα στο έτος ενώ είναι υγιή και κατά τα άλλα, ταιριαστά, να δουν μαζί ψυχοθεραπευτή, ειδικό σεξολόγο.

Αποκλείουν δηλαδή ουσιαστικά την πιθανότητα να είναι αυτή τους η επιλογή κάτι που θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου υπέρ τους.

ΠΗΓΗ: European Federation of Sexology

Σχετικά Άρθρα