ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να χρησιμοποιείς σωστά το αντηλιακό

11 Ιουνίου 2021, 11:17

images

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να βάζουμε αντηλιακό; Το φως του ήλιου πολλές φορές είναι ευχάριστα ζεστό και ενισχύει την βιταμίνη D στον οργανισμό μας καθώς και την ορμόνη σεροτονίνη – την ορμόνη της ευτυχίας. Ωστόσο, ο ήλιος μπορεί να γίνει πολύ βλαβερός για την επιδερμίδα μας και οι ακτίνες UV να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Επιπλέον, ο ήλιος συνδέεται με την πρόωρη γήρανση και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.  Επομένως, τα αντηλιακά προϊόντα μας πραστατεύουν από όλους αυτούς τους κινδύνους. Επαγγελματίας αισθητικός μάς δίνει κάποιες συμβουλές για να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Πότε πρέπει να το βάζουμε

Είτε έχουμε καλοκαιρινούς μήνες είτε όχι πρέπει πάντοτε να προστατευόμαστε από της ακτίνες του ήλιου. Για να δράσει το αντηλιακό μας πρέπει να το βάζουμε μισή ώρα προτού βγούμε από το σπίτι. Καλό είναι έχουμε μια ολοκληρωμένη καθημερινή ρουτίνα περιποίησης προσώπου, στην οποία το αντηλιακό να είναι το τελευταίο βήμα, και να το βάζουμε αμέσως μετά την ενυδατική. Συνήθως τα αντηλιακά ενεργοποιούνται όταν βγούμε έξω στον ήλιο.

Η 2 σε 1 προστασία 

Υπάρχουν κάποια αντηλιακά τα οποία είναι 2 σε 1, δηλαδή για πρόσωπο και σώμα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ξεχωριστό για το πρόσωπο, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και χρειάζεται πιο εξειδικευμένη φροντίδα.

Μπορούμε να βάζουμε το ίδιο αντηλιακό καθημερινά για τις δουλειές εκτός σπιτιού με αυτό που βάζουμε στην παραλία. Εάν η δουλειά μας δεν είναι έξω στον ήλιο μπορούμε να επιλέξουμε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας για την καθημερινή μας ρουτίνα. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε την πούδρα ή το foundation μας μαζί με το αντηλιακό μας.

Αντηλιακά ανάλογα με τις ανάγκες μας

Υπάρχουν αντηλιακά με διάφορους δείκτες προστασίας. Τα πιο κοινά είναι με SPF 30, και SPF 50. Για παιδιά και ευαίσθητες επιδερμίδες συστήνονται αντηλιακές κρέμες με SPF 50. Επίσης υπάρχουν αντηλιακά για λιπαρές ή ξηρές επιδερμίδες με πιο λιπαρή ή μη σύσταση, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Αντηλιακό με ευεργετικά συστατικά για την επιδερμίδα

Είναι σημαντικό να βάζουμε στο δέρμα μας συστατικά τα οποία κάνουν καλό και προστατεύουν γενικότερα το δέρμα μας και όχι μόνο από τις ακτίνες του ήλιου. Συστατικά όπως πανθενόλη και βήτα-γλυκάνη αναζωογονούν το δέρμα και προσφέρουν αντιγηραντική δράση. Επιπλέον, αντηλιακά με βιταμίνη Ε και βιοσακχαρίτες παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Προστασία από την φωτογήρανση

Το προστατευτικό σύμπλεγμα από ταννίνες και σπόρους ηλίανθου και το εκχύλισμα candle shrub αποτελούν συστατικά τα οποία μπορούν να μας προστατεύσουν από τις ακτινοβολίες UVA/B και Blue light (HEV).  

Αντηλιακά φιλικά προς το περιβάλλον

Περίπου το 25% των ψαριών του ωκεανού εξαρτώνται από τους κοραλλιογενείς υφάλους, όπου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή. Επιπλέον, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τις ακτές από καταιγίδες και την διάβρωση. Αποτελούν ακόμη πηγή νέων φαρμάκων και με αυτό τον τρόπο πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τους ύφαλους. Επομένως, για να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από διάφορες ουσίες μπορούμε να επιλέγουμε αντηλιακά με αδιάβροχες φόρμουλες χωρίς υδατοδιαλυτά ηλιακά φίλτρα. Ακόμη, για να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά.

 Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα