ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να προσέξουμε την υγεία των νυχιών μας

20 Μαΐου 2022, 16:00

images

Είτε τα φροντίζετε μόνοι σας, είτε εμπιστεύεστε κάποιον επαγγελματία, υπάρχουν μερικές πληροφορίες πολύ σημαντικές που πρέπει να έχετε υπόψη για τα νύχια σας...

Το πρώτο σημαντικό είναι η παρατήρηση. Η αυτοεξέταση σε μηνιαία βάση. Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν; Σπάνε εύκολα ή είναι πολύ χοντρά; Έχουν σημάδια και δυσχρωμίες; Ή μήπως στα πόδια το μεγάλο δάχτυλο είναι μονίμως κόκκινο και πονάει εξαιτίας του νυχιού που μπαίνει μέσα στο δέρμα; 

Οποιοδήποτε πρόβλημα από τα παραπάνω δείχνει σοβαρό ή επιδεινώνεται, είναι χρήσιμο να μάς οδηγήσει σε δερματολόγο που είναι ο κατάλληλος γιατρός για τα νύχια μας. Αν πάλι το πρόβλημα είναι μια σοβαρή παρείσφρηση του νυχιού μέσα στο δέρμα, τότε ο γιατρός που θα μάς βοηθήσει, είναι γενικός χειρουργός.

Για τα πιο ήπια προβλήματα, αρκεί ένας καλός επαγγελματίας που θα μάς κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ διατηρώντας υγιή και ωραία τα άκρα μας.

Σε προσωπικό επίπεδο, ειδικά οι γυναίκες, πρέπει να έχουμε υπόψη τα παρακάτω:

- Τα "πετσάκια" είχε λόγο η φύση που τα έβαλε στη βάση των νυχιών. Αποτρέπουν την είσοδο μικροβίων μέσα από το σημείο αυτό. Αφήνουμε λοιπόν τους ειδικούς να μάς τα κόψουν αλλά όχι εντελώς. Πρέπει κάτι λίγο (πετσάκι) να φαίνεται στη βάση του νυχιού...

- Δεν κόβουμε υπερβολικά πολύ τα νύχια του ποδιού καθώς το νύχι προστατεύει την άκρη των δαχτύλων. Τα κόβουμε μία ή δύο φορές το μήνα αλλά χωρίς υπερβολές και εντελώς οριζόντια.

- Αντιστοίχως, δεν διατηρούμε υπερβολικά μακριά τα νύχια των χεριών. Από κάτω "φωλιάζουν" μικρόβια όσο συχνά κι αν πλένουμε τα χέρια μας.

- Δεν έχουμε τα νύχια συνεχώς επί μήνες βαμμένα ή με τζελ επιμήκυνσης. Αν το θέλουμε πολύ να το κάνουμε, αλλάζουμε αυστηρά κάθε 15 ημέρες το ημιμόνιμο και κόβουμε τα νύχια (όταν δεν υπάρχει επιμήκυνση). Όπως και να έχει, κάθε 2 μήνες το αργότερο, πρέπει να μπορούμε να ελέγξουμε το φυσικό μας νύχι αν είναι υγιές και δεν έχει παρουσιάσει κάποια δυσχρωμία την οποία θα έπρεπε να δει δερματολόγος.

Σχετικά Άρθρα