ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε τρόποι για να ενισχύσετε το κολλαγόνο του οργανισμού σας

18 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Περισσότερο κολλαγόνο σημαίνει λιγότερες ρυτίδες και λείο, ανορθωμένο δέρμα. "Η απώλεια κολλαγόνου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας των 20", λέει η Marisa Garshick, MD, δερματολόγος στο MDCS Dermatology στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, καθιστώντας σημαντικό το να διατηρήσετε το υπάρχον που διαθέτετε και να τονώσετε το δέρμα σας ώστε να παράγει κολλαγόνο πιο γρήγορα. 

Ακολουθούν 5 τρόποι για να το καταφέρετε αυτό:

1. Προσθέστε τα ρετινοειδή στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

Τα ρετινοειδή/η ρετινόλη είναι παράγωγα βιταμίνης Α που ενισχύουν τα γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου. «Η έρευνα δείχνει μια βελτίωση στις ρυτίδες του προσώπου μετά την εφαρμογή ρετινόλης για 12 εβδομάδες», λέει η  Jennifer Chwalek, MD , δερματολόγος στο UnionDerm στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενη σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology.

2. Με τοπική βιταμίνη C.

Εφαρμόστε έναν ορό βιταμίνης C το πρωί. Η βιταμίνη αυτή είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το κολλαγόνο στο δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει η Chwalek. Επιπλέον, λέει, ενεργοποιεί το σχηματισμό κολλαγόνου και σταθεροποιεί τις πρωτεΐνες κολλαγόνου στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό κάθε πρωί.

Το αντηλιακό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος — αλλά και στο να διατηρηθεί το δέρμα νεανικό και ελαστικό -. «Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να συμβάλει στη διάσπαση του κολλαγόνου, η οποία θα οδηγήσει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, επομένως δεν είστε ποτέ πολύ νέοι για να αρχίσετε να φοράτε τακτικά αντηλιακό», λέει η Garshick. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά την επιλογή ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος, με SPF 30 ή μεγαλύτερο.

4. Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα κολλαγόνου διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων σε μορφή σκόνης που μπορείτε να αναμίξετε σε καφέ και smoothies. Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες, όπως λέει η Garshick, η ίδια κάνει λόγο για μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drugs in Dermatology που σημειώνει ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι αυτά τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος, της ενυδάτωσης και της πυκνότητας του κολλαγόνου στο δέρμα.

5. Περιορίστε την πρόσθετη πρόσληψη ζάχαρης.

Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη προάγει το σχηματισμό προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης που διασπούν το κολλαγόνο, λέει η Chwalek. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, διαβάζοντας το πίσω μέρος των ετικετών των τροφίμων και κοιτάζοντας είτε την επισήμανση «προσθήκη ζάχαρης» στη διατροφική ετικέτα, είτε διαβάζοντας τη λίστα συστατικών.


Σχετικά Άρθρα