ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδική παχυσαρκία και τρόποι αντιμετώπισης

25 Φεβρουαρίου 2021, 16:00

images

Προβλήματα υγείας που φτάνουν μέχρι σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και εφήβους (ενώ αυτό το είδος αφορά τους ενήλικες), αλλά και προβλήματα με bulling στο σχολείο και τις παρέες, ζητήματα αυτοεκτίμησης και αποδοχής από το άλλο φύλο, αλλά στο τέλος- τέλος και ομορφιάς, αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας που έχουν πολλά παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό...

Διότι η παιδική παχυσαρκία δεν έχει την εικόνα ενός ελαφρώς υπέρβαρου παιδιού και εφήβου που αν χάσει 3-4 κιλά θα έρθει στα φυσιολογικά του. Αφορά παιδιά με μεγάλο ποσοστό λίπους στο σώμα, με δυσκολία να βρουν ρούχα για την ηλικία τους, με δυσκολίες στην κίνηση και το παιχνίδι. Είναι τα παιδιά που θα υποστούν την κοροϊδία συνομηλίκων στο σχολείο και που θα δυσκολευτούν να κάνουν την πρώτη τους σχέση στην εφηβεία ακόμα κι αν είναι όμορφα στο πρόσωπο και έχουν έναν ευχάριστο χαρακτήρα... Πάνω από όλα όμως, τα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσουν είναι υγείας και για τον λόγο αυτό οφείλουμε όσο μπορούμε να τα προστατεύσουμε.

Οι ειδικοί, ψυχολόγοι, παιδίατροι, γυμναστές συμφωνούν στο γεγονός ότι τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν  σε οικογένεια με κάποια δυσλειτουργία, στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες και το κενό που αισθάνονται, καταφεύγουν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ορισμένες παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός  αλλά και η κληρονομικότητα έρχονται να "κάτσουν" πάνω σε αυτό και διογκώνουν το πρόβλημα ειδικά στα πρώτα χρόνια της εφηβείας.  Ομοίως όμως, παχύσαρκα μπορεί να είναι κάποια παιδιά επειδή οι γονείς τους είναι και οι ίδιοι λάτρεις του φαγητού και θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να έχουν και τα μικρά παιδιά πολλά παραπάνω κιλά.

Οι λύσεις στα παιδιά και τους εφήβους δεν μπορεί να είναι απόλυτες όπως στους ενήλικες. Αρκεί τα παιδιά να έχουν πρόσβαση καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι σε φρούτα, σαλάτες, σπιτικά φαγητά, ψάρια, κοτόπουλο και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Όταν έχουμε ένα παχύσαρκο παιδί στο σπίτι, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τούρτες στο ψυγείο ούτε μπισκότα στα ντουλάπια. Είναι σαν να το βασανίζουμε. Ας έχουμε μπάρες δημητριακών, μαύρη σοκολάτα και μέλι. Ας φτιάχνουμε όσο πιο υγιεινό και με χαμηλές θερμίδες το κέϊκ μας κι ας λαμβάνουμε υπόψη τις προτιμήσεις του για να το κάνουμε έτσι που να αρέσει στο παιδί.

Επίσης, όταν το παιδί μάς ζητάει να πάμε βόλτα, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να βάλουμε όλοι τα αθλητικά μας παπούτσια και να περπατήσουμε 3-4 χιλιόμετρα κάθε φορά. Όχι να πάμε το γύρο του οικοδομικού τετραγώνου και μετά να κάτσουμε σε ένα παγκάκι να τρώμε κρουασάν!

Το παχύσαρκο παιδί πρέπει να έχει καθημερινή σωματική δραστηριότητα ιδανικά μίας ώρας. Κι αφού δεν μπορεί να πάει γυμναστήριο, ας πηγαίνουμε μαζί του περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο. Ας παίζουμε παιχνίδια που απαιτούν κίνηση, και όχι στατικά. Ας δίνουμε εμείς οι ενήλικες πρώτα το καλό παράδειγμα με κίνηση και προσεκτική διατροφή.

Το βασικό είναι να μην το επιβαρύνουμε με κρίσεις του τύπου "είσαι χοντρός" ή "σου απαγορεύω να τρως γλυκά" ή "μην φας άλλο". Πρέπει με το καλό δικό μας παράδειγμα και με υπομονή και έξυονα τρικ να το σπρώξουμε στην καλή διατροφή και την άσκηση.


Σχετικά Άρθρα