ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ομορφιά και αντιγήρανση με μία παλιά, δοκιμασμένη τεχνολογία

25 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Η θεραπεία με υπερήχους μπορεί να καθυστερήσει ή και να αναστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Michael Sheetz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο όρος «ανανέωση» ή «αναζωογόνηση» των κυττάρων δεν επαρκεί για να αποδώσει το μέγεθος και τον αντίκτυπο της νέας μεθόδου.

Η διαδικασία εκκινεί ξανά την κυτταρική διαίρεση, επαναφέροντας στη ζωή τα κύτταρα ζόμπι – πρόκειται για γηρασμένα κύτταρα που «αρνούνται» να πεθάνουν και θεωρείται ότι καταστρέφουν τα νεαρά κύτταρα που βρίσκονται κοντά τους-.

Οι ερευνητές προσπαθούν να γυρίσουν πίσω το χρόνο σε ανθρώπινα κύτταρα σαρώνοντάς τα με χαμηλής συχνότητας υπέρηχους. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία ενεργοποιείται εκ νέου η κυτταρική διαίρεση και τα κύτταρα επανέρχονται από την κατάσταση «ζόμπι» που πυροδοτεί την κυτταρική δυσλειτουργία και νόσο. Συνεχίζουν δηλαδή να συμπεριφέρονται ως φυσιολογικά κύτταρα που διαρκώς διαιρούνται.

Τα πειράματα με υπέρηχους διεξήχθησαν σε γηρασμένα ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρά τους αναζωογονήθηκαν βοηθώντας τα να τρέξουν γρηγορότερα και περισσότερο στον τροχό.

Με υπέρηχους, χαμηλότερης δόσης από αυτούς που χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις, ενεργοποίησαν την κυτταρική διαίρεση των γηρασμένων κυττάρων (η έρευνα έγινε σε ανθρώπινα κύτταρα και κύτταρα πιθήκων), σταματώντας έτσι την παραγωγή αποβλήτων επιβλαβών για τα υγιή κύτταρα.

Η συχνότητα υπερήχων ήταν μικρότερη από 100 kilohertz - πολύ κάτω από τα 2.000 που χρησιμοποιούνται στις απεικονιστικές εξετάσεις- . Η πιθανή εξήγηση για τον τρόπο που τα χαμηλής έντασης κύματα υπερήχων ξανανιώνουν τα γηρασμένα κύτταρα είναι ότι ουσιαστικά τα «γυμνάζουν». Για την ακρίβεια επανεκκινούν το εσωτερικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων που στα γηρασμένα κύτταρα «ζόμπι» τίθεται εκτός λειτουργίας.



Σχετικά Άρθρα