ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λεύκη: Πως να την αντιμετωπίσουμε τους θερμούς μήνες

02 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Ακόμα και μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους και που αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους με σκοπό να κρύψουν ένα πρόβλημα υγείας που αφήνει χαρακτηριστικά σημάδια. 

«Η λεύκη είναι άγνωστης αιτιολογίας και θεωρείται ως μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Η διαταραχή δημιουργεί αποχρωματισμό σε σημεία του δέρματος με αποτέλεσμα αυτό να χάνει το φυσικό του χρώμα και εμφανίζονται κηλίδες λευκού χρώματος. Σε ορισμένους ανθρώπους με λεύκη παρατηρείται αποχρωματισμός τριχών (λευκές τούφες) στο τριχωτό κεφαλής, άλλοι παρουσιάζουν αποχρωματισμένες κηλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή ακόμα και στις περιοχές γύρω από το στόμα και τα μάτια. Η νόσος μπορεί με την πάροδο του χρόνου να καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή», μάς εξηγεί η Ναταλία Ρομποτή, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, εξειδικευθείσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η πάθηση εμφανίζεται σε δύο κατηγορίες: Στη γενικευμένη και στην τμηματική. Όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία, η γενικευμένη λεύκη εμφανίζεται στα χέρια, τα δάχτυλα, τους καρπούς, γύρω από τα μάτια ή το στόμα και τα πόδια και εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος. Η διαταραχή τείνει να επεκτείνεται και γίνεται πιο αισθητή όσο περνάει ο καιρός. Από την άλλη πλευρά, η τμηματική λεύκη ξεκινά συνήθως σε νεαρή ηλικία, εξελίσσεται για περίπου ένα χρόνο και σταματά. Όσοι πάσχουν από αυτή τη μορφή, εμφανίζουν κάποια κηλίδα σε ένα τμήμα του σώματός τους (πρόσωπο, πόδι ή χέρι), ενώ το 50% αυτών έχουν αποχρωματισμό τριχών. Κάποιοι ασθενείς εξάλλου παραπονούνται για κνησμό ή και πόνο πάνω στις κηλίδες της λεύκης.

Η νόσος δεν είναι ούτε μεταδοτική, ούτε απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, μπορεί να πλήξει την καθημερινότητα του ασθενούς μέσω της κακής ψυχολογίας... «Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της λεύκης είναι έντονες. Ιδιαίτερα όταν η νόσος παρουσιάζεται σε ορατά σημεία του σώματος μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ντροπή και ενδεχομένως κατάθλιψη. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι αρνητικές επιδράσεις της νόσου, θα πρέπει από την πρωτοεμφάνιση της οι ασθενείς να υποστηρίζονται από το δερματολόγο τους, ιδιαίτερα όταν ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την εφηβεία. Ο θεράπων ιατρός θα τους πληροφορήσει πλήρως για την πάθηση και όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, η υποστήριξη τόσο από τον θεράποντα ιατρό, όσο και από ειδικό ψυχολόγο (ή όπου ενδείκνυται ψυχίατρο) μπορεί να τους δώσει τα όπλα να θωρακιστούν ψυχολογικά οι ίδιοι και η οικογένειά τους. Μια άλλη χρήσιμη μέθοδος είναι η επικοινωνία και επαφή με άλλους ανθρώπους που πάσχουν από λεύκη», συμβουλεύει η κα Ρομποτή.

Θεραπευτικά, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που επιλέγονται από τον θεράποντα ιατρό αναλόγως της περίπτωσης. Άλλοτε είναι σε μορφή τοπικής κρέμας, με συχνότερα συνταγογραφούμενο φάρμακο ένα ισχυρό κορτικοστεροειδές, κι άλλοτε με τη μορφή φωτοθεραπείας, που χρησιμοποιείται στη γενικευμένη λεύκη.

Καλοκαίρι και λεύκη

Οι καιρικές συνθήκες έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς με λεύκη με το καλοκαίρι να είναι ουσιαστικά η χειρότερη εποχή καθώς το δέρμα κανονικά προστατεύεται από τη μελανίνη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στα σημεία του δέρματος που η μελανίνη είναι είτε ανύπαρκτη είτε ελάχιστη λόγω της λεύκης, οπότε είναι ευκολότερο να υποστούν εγκαύματα. Επιπροσθέτως, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει εξάπλωση της νόσου. Όπως σημειώνει η κα Ρομποτή, η  αντηλιακή προστασία είναι απολύτως αναγκαία. Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από λεύκη «πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά, το οποίο πρέπει να παρέχει προστασία ευρέος φάσματος κατά των UVA/UVB, να έχει ιδανικά δείκτη προστασίας 50+ και να είναι αδιάβροχο. Προστασία από τον ήλιο παρέχουν και τα άνετα βαμβακερά ρούχα (όπως τα πουκάμισα με μακριά μανίκια), τα καπέλα και τα γυαλιά ηλίου. Στην αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων βοηθά και η μη έκθεση στον ήλιο κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (10 π.μ. - 4μμ). 

Για ψυχολογικούς δε λόγους όσοι το επιθυμούν μπορούν να καλύψουν την λεύκη με makeup ή να χρησιμοποιήσουν προϊόντα μαυρίσματος selftan. 




Σχετικά Άρθρα