ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κινήσεις που κάνουν κακό στα μαλλιά μας και πώς να τις αποφύγουμε

08 Απριλίου 2022, 09:00

images

Κάθε τρίχα στα μαλλιά ίσως να μην είναι ζωντανός ιστός, με την έννοια ότι δεν έχει αγγείωση και απλά μεγαλώνει και πεθαίνει από τη ρίζα της, αλλά στη σύστασή της μοιάζει σε πολλά σημεία με το δέρμα φέροντας στην επιφάνεια και τα χαρακτηριστικά "λέπια" κερατίνης που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα την περιποίηση που παρέχουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρούμε τα μαλλιά μας καθαρά, ενυδατωμένα και να μην τα ταλαιπωρούμε...

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι "το στέλεχος της τρίχας, δηλαδή το ορατό τμήμα της που βρίσκεται εξωτερικά του τριχωτού της κεφαλής, περιβάλλεται από λεπτά και επίπεδα κύτταρα που προσομοιάζουν στη μορφή με λέπια. Το σύνολο των εν λόγω κυττάρων ονομάζεται περιτρίχιο και αποτελείται κατά κύριο λόγο από κερατίνη".

Για να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας, η πιο απλή κίνηση είναι να τα κόβουμε κοντά. Αλλά ακόμα και άνδρες που ξυρίζουν το τριχωτό του κεφαλιού τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα αλωπεκίας (τριχόπτωσης). Άρα από μόνο του το κούρεμα δεν βοηθάει στην ενδυνάμωση των μαλλιών που εν πολλοίς καθορίζεται από τα γονίδια και την ηλικία.

Ας δούμε ωστόσο ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να αποφεύγονται από γυναίκες και άνδρες αν θέλουν να έχουν υγιή μαλλιά στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό:

Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν όλες τις αλλαγές μαζί. Δηλαδή να κάνουν ταυτόχρονα βαφή, ντεκαπάζ, ισιωτική ή περμανάντ. Ούτως ή άλλως, όταν μία γυναίκα έχει ανταύγειες στα μαλλιά της, οι επαγγελματίες κομμωτές και κομμώτριες την αποθαρρύνουν από πολλές άλλες αλλαγές... Συστήνουν δε ειδικές μάσκες και γενικά σωστά προϊόντα που ενυδατώνουν.

Επίσης λάθος είναι να έχουμε τα μακριά ή μέσου μήκους μαλλιά συνεχώς πιασμένα με λαστιχάκι ή άλλο είδος για το μάζεμα των μαλλιών ψηλά. Αν δεν αντέχετε το μήκος των μαλλιών σας, ειδικά το καλοκαίρι, κόψτε τα σε ένα μήκος και σχήμα που να σάς εξυπηρετεί. Αλλά μην τα έχετε όλη μέρα, κάθε μέρα, μαζεμένα σφικτά.

Το καλοκαίρι εξάλλου οι γυναίκες πρέπει να βάζουν αντηλιακά προϊόντα και στα μαλλιά τους ενώ χρήσιμο θεωρείται να είναι πιο προσεκτικές στις μεθόδους στεγνώματος και χτενίσματος, διότι τα μαλλιά ταλαιπωρούνται περισσότερο με το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας και τις ακτίνες UVB του ήλιου, όπως και με τα καθημερινά λουσίματα.

Τέλος, το σαμπουάν και η μαλακτική κρέμα πρέπει να είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών και να αλλάζουν τακτικά κατά τις οδηγίες των ειδικών.

Στους άνδρες, βοηθάει πολύ να μην τρίβουν με ...μανία το τριχωτό της κεφαλής τους όταν λούζονται και σκουπίζονται με πετσέτα. Επίσης, χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούν καπέλο εφόσον υπάρχει ηλιοφάνεια, ειδικά αν έχουν αραιά μαλλιά και κινδυνεύει το δέρμα του κεφαλιού από τις επιπτώσεις του ήλιου. Μια σωστή βούρτσα και κατάλληλο σαμπουάν για ανδρικά μαλλιά βοηθούν εξάλλου αρκετά τους περισσότερους.


Σχετικά Άρθρα