ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναίκες στο TikTok ανταλλάσσουν εμπειρίες με ...κόκκινες, πρησμένες μύτες στην εγκυμοσύνη

05 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Στο TikTok, μέλλουσες μητέρες μοιράζονται μία αλλαγή που δεν περίμεναν να παρατηρήσουν μετά τη σύλληψη: Τη «μύτη της εγκυμοσύνης». Τα βίντεο «μύτης εγκυμοσύνης» είναι απλά: Αντιπαρατίθενται δύο εικόνες - μία της κοπέλας πριν μείνει έγκυος και μία μετά τη σύλληψη, στην οποία φαίνεται η πρησμένη μύτη. Στο TikTok, το hashtag #PregnancyNose έχει περισσότερες από 16 εκατομμύρια προβολές.

Ωστόσο, η Δρ. Shannon M. Clark, καθηγήτρια Μητρικής- Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston, η οποία έχει επίσης λογαριασμό TikTok με περίπου μισό εκατομμύριο ακόλουθους, δήλωσε ότι το σύμπτωμα αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, και μάλιστα το είχε βιώσει και η ίδια.

«Υπάρχουν τυπικές φυσιολογικές αλλαγές της εγκυμοσύνης που συμβαίνουν σε όλες, η πρώτη είναι η βασική διαστολή, όπου έχουμε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του σώματος», είπε η Clark. «Το είχα όταν ήμουν έγκυος στα δίδυμα μου. Γι' αυτό η μύτη μου όχι μόνο ήταν πρησμένη αλλά ήταν πιο κόκκινη».

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο TikTok, οι γυναίκες εξέφρασαν σοκ από το βαθμό στον οποίο πρήζονταν οι μύτες τους. Μια χρήστρια, ενώ δημοσίευσε εικόνα του εαυτού της πριν μείνει έγκυος, είπε ότι «δεν είχε ποτέ μεγάλη μύτη» πριν από την εγκυμοσύνη της. Ενώ έδειχνε τη φωτογραφία της «μετά», αναρωτήθηκε «ποια είναι αυτή;».

Μία άλλη δήλωσε: «Μιλήστε μου για τη μύτη της εγκυμοσύνης... Μεταμορφώθηκα σε ένα εντελώς νέο άτομο».

Η Clark εξήγησε ότι το πρήξιμο οφείλεται σε αύξηση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία προκαλεί βασική διαστολή. Είπε ότι πρόσθετοι λόγοι για το πρήξιμο αυτό, οφείλονται στην αύξηση της ροής του αίματος,, γεγονός που βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Τα μέρη του σώματος που έχουν βλεννογόνο, όπως η μύτη, παρουσιάζουν επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση της ροής του αίματος.

Η ίδια προειδοποίησε επίσης ότι, ενώ η «μύτη της εγκυμοσύνης» είναι μια συνηθισμένη αλλαγή, εάν μια έγκυος είναι πάνω από 20 εβδομάδων και παρατηρήσει ότι το πρόσωπο και τα χέρια της αρχίζουν να πρήζονται, εκτός από συμπτώματα όπως θολή όραση και πονοκεφάλους, θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό της.

«Όλα αυτά είναι σημάδια προεκλαμψίας», είπε. «Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη είναι μια περίπλοκη κατάσταση και πρέπει να παρακολουθείται και να διαγνωστεί σωστά».

Τέλος, η Clark συμβουλεύει ότι, αν και δεν είναι πάντα αρνητικό να μοιράζεται κανείς καταστάσεις όπως η «μύτη εγκυμοσύνης» στα social media, καλό είναι να αντιμετωπίζει αυτό που βλέπει με κριτική σκέψη, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα υγείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σε πλατφόρμες όπως το TikTok σχετικά με την εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να τρομάξει τις κοπέλες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί.


Σχετικά Άρθρα