ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναίκες καλούνται να απαλλαγούν από την καταπίεση του στηθόδεσμου

19 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Ερευνητές αναφέρουν ότι εάν νιώθετε ότι ο στηθόδεσμος σάς καταπιέζει, δεν είναι η ιδέα σας αλλά όντως το κάνει! Όπως επισημαίνουν μάλιστα, η πίεση που προκαλείται από το στηθόδεσμο μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς γύρω από το στήθος με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τελικά την πτώση του. Αντίθετα, η έλλειψη στήριξης από ένα σουτιέν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανόρθωση των μαστών λόγω της σταδιακής ενδυνάμωσης των μυών της πλάτης...

Η Δρ Lucky Sekhon, γυναικολόγος, ειδικός αναπαραγωγής και ενδοκρινολόγος αναφέρει σχετικά με τη χρήση του στηθόδεσμου: «Οι γυναίκες που έχουν περάσει μεγάλες περιόδους χωρίς να φορούν σουτιέν συχνά αναφέρουν ότι αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη σφριγηλότητα του στήθους». Μάλιστα, σημειώνει πως ακόμα και οι γυναίκες με μεγάλο στήθος ενδεχομένως σε πρώτο στάδιο να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη. Στην πορεία, όμως, θα αναπτύξουν τη δύναμη στους μυς του στήθους και της πλάτης ώστε το στήθος να υποστηρίζεται επαρκώς χωρίς στηθόδεσμο.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της μη χρήσης του σουτιέν, σύμφωνα με την ειδικό, συμπεριλαμβάνεται και η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και η καλύτερη υγεία του δέρματος στην περιοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σουτιέν στέκεται εμπόδιο στη φυσιολογική ροή του αίματος στους μυς της πλάτης και του θώρακα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη. Επιπλέον, τα σουτιέν παγιδεύουν τον ιδρώτα, τη βρωμιά και την υγρασία στο στήθος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και ερεθισμούς.

Ο Δρ Foued Hamza, πλαστικός χειρουργός σημειώνει από την πλευρά του: «Η χρήση σουτιέν μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το φαινόμενο της χαλάρωσης, καθώς η μπανέλα λειτουργεί ενάντια στη βαρύτητα, αποδυναμώνοντας τη φυσική ικανότητα του στήθους να ανορθώνεται».

Αντίστοιχα, υπάρχουν και ερευνητικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις παραπάνω διαπιστώσεις. Μια μελέτη του 1990 σε έντεκα νεαρές γυναίκες διαπίστωσε ότι η τρίμηνη χρήση ενός «καλά προσαρμοσμένου» σουτιέν προκάλεσε σημαντική πτώση του στήθους.


Σχετικά Άρθρα