ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμορφα νύχια, είναι τα υγιή νύχια

12 September 2019, 07:43

images

Μυκητίαση και νυχοείσφρυση (νύχι που εισχωρεί στο δέρμα) είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα νύχια μας σε χέρια και πόδια.

Βεβαίως, όπως λένε οι δερματολόγοι, τα νύχια των ποδιών είναι πιο συνηθισμένο να πάσχουν από κάτι καθώς ταλαιπωρούνται περισσότερο και έρχονται σε επαφή με νερό, κλειστά παπούτσια κλπ.

Οι βασικές συμβουλές για υγιή και όμορφα νύχια 

Σωστή διατροφή: Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός αλλά και στο λινέλαιο είναι απαραίτητα.

 Επίσης ο ψευδάργυρος που παίρνουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά βοηθά στην εξαφάνιση και πρόληψη των λευκών κηλίδων.

Σωστό κόψιμο νυχιών: Τα νύχια πρέπει να κόβονται – ειδικά στα πόδια - ευθεία. Προσέξτε να μην δίνετε μυτερή φόρμα στα άκρα των νυχιών καθώς έτσι προκαλούνται προβλήματα και το νύχι μεγαλώνει με κατεύθυνση προς το δέρμα. Εξάλλου η λίμα αποτελεί βασικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιούμε αφού κόψουμε τα νύχια.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κοπή της επιδερμίδας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.

Αν θέλετε να περιποιηθείτε τα πετσάκια τοποθετήστε τα χέρια σας σε ζεστό νερό και στη συνέχεια σπρώξτε τα πετσάκια με χρήση ειδικού εργαλείου προς τη βάση του νυχιού.

Οι γυναίκες να αποφεύγουμε το ασετόν: Το ασετόν και η τακτική χρήση βερνικιού νυχιών κάνει τα νύχια να ταλαιπωρούνται. Τουλάχιστον ας χρησιμοποιούμε για το ξεβάψιμο ειδικά προϊόντα χωρίς ασετόν.

Οι γυναίκες επίσης ας αφήνουμε για λίγο καιρό τα νύχια χωρίς βάψιμο.

Για παράδειγμα τον χειμώνα μπορούμε να μην βάφουμε τα νύχια των ποδιών αλλά μόνο να τα περιποιούμαστε με σωστό λιμάρισμα και ειδικά λάδια.

-Πρέπει να προσέχουμε αλλαγές στα νύχια μας: Αλλαγή στο χρώμα, στην υφή, στο πάχος, σημάδια και σημεία ξερά πρέπει να μας οδηγούν στον δερματολόγο.

Στα νύχια εξάλλου μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σοβαρές ασθένειες τις οποίες μόνο ο ειδικός γιατρός μπορεί να μας κάνει διάγνωση και να αντιμετωπίσει.

Οι έξι παθογένειες που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στα νύχια μας είναι όπως μας εξηγεί η δερματολόγος Christine Poblete-Lopez:

  • Το έντονο παρατεταμένο στρες απεικονίζεται με λεπτές γραμμές πάνω στα νύχια.
  • Το μελάνωμα νυχιών εμφανίζεται σαν μικρή ελιά (σπίλος ιατρικά) που από εμάς μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
  • Μικρές κύστες γύρω από τα νύχια μπορεί να συνδέονται με την αρθρίτιδα και πρέπει να εξετάζονται άμεσα από χειρουργό.
  • Ψωρίαση νυχιών. Μπορεί να είναι σπάνια αλλά υπάρχει. Και εμφανίζεται με κιτρινωπές ή κόκκινες γραμμές, λέπτυνση του νυχιού και άλλες διαφοροποιήσεις.
  • Προβλήματα στους νεφρούς εμφανίζονται παρόμοια με την ψωρίαση.
  •  Νόσος Darier. Είναι μια σπάνια γενετική νόσος που εμφανίζεται στην εφηβεία και προκαλεί φαγούρα και ένα χρωματισμό σε σχήμα απάνω στο νύχι.

Πηγή: Cleveland Clinic

Σχετικά Άρθρα