ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θλίψη επέρχεται μετά τις διακοπές

19 Αυγούστου 2019, 07:44

images

Πόσο διαρκούν οι καλοκαιρινές διακοπές του μέσου εργαζόμενου; Μία ή δύο εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Και τι γίνεται μετά; Μόλις έχουμε αρχίσει να χαλαρώνουμε αγναντεύοντας την θάλασσα και τη φύση, απότομα μαζεύουμε τα πράγματά μας και επιστρέφουμε στο περιβάλλον και τους ρυθμούς του χειμώνα, τις υποχρεώσεις και το άγχος.

 Αν έχουμε λείψει στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, επιστρέφουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον αποδιοργανωμένο, με τους μισούς να λείπουν και εμάς να ζηλεύουμε!

Το θέμα απασχολεί κάθε χρόνο εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις χώρες του νότου όπου τα καλοκαίρια είναι πιο θερμά και παρατεταμένα, δημιουργώντας τις συνθήκες για χαλάρωση και όχι για εργασία.

Για τον λόγο αυτό, έγινε εκτενής μελέτη των συνθηκών επιστροφής των εργαζόμενων στη ρουτίνα τους από την European Health Psychology Society ενώ έχουν γραφτεί και βιβλία ψυχολογίας και ταξιδιωτικά για το θέμα!

Τι βρέθηκε στην έρευνα

-Περισσότερο υποφέρουν οι χαμηλά αμειβόμενοι που αφενός δεν μπόρεσαν να κάνουν τις διακοπές που θα ήθελαν, αφετέρου επέστρεψαν σε μια εργασία που δεν τους δίνει κίνητρα να δημιουργήσουν.

-Περισσότερο επίσης υποφέρουν υπάλληλοι γραφείου και εργάτες που δεν κάνουν δημιουργική εργασία και δεν έχουν προσωπικά projects αλλά διεκπεραιώνουν καθημερινά εργασίες ρουτίνας.

-Τέλος, περισσότερο υποφέρουν οι νέοι εργαζόμενοι που προφανώς δεν έχουν αποδεχτεί ακόμα ότι η ζωή μας είναι κυρίως «εργασία» και λιγότερο «διακοπές».

Εξ αυτών των βασικών συμπερασμάτων οι ψυχολόγοι προτείνουν: 

Να παίρνουμε μέσα στο έτος πολλές ολιγοήμερες διακοπές και όχι ένα μήνα κάθε καλοκαίρι με αποτέλεσμα να απέχουν οι επόμενες διακοπές μας 11 μήνες!   

Όπως υποστηρίζουν, ένα Σαββατοκύριακο αποτελεί τονωτική ένεση στην ψυχολογία αλλά και στην απόδοσή μας στην εργασία.

Προτείνουν να βάζουμε στη ζωή μας χόμπι, βραδιές με φίλους και συγγενείς, επαγγελματικά ή προσωπικά ταξίδια για επιμόρφωση και άλλα ευχάριστα διαλλείματα και να μην περιμένουμε μόνο τις καλοκαιρινές διακοπές για να νιώσουμε αλλαγή και ξεκούραση!

Μας προτρέπουν να επιλέξουμε ένα επάγγελμα που να μας αρέσει και να παίρνουμε ικανοποίηση από αυτό.

Η συγγραφέας σχετικού βιβλίου και ψυχολόγος, Melody Warnick, δίνει τρείς βασικές οδηγίες για να μην νιώθουμε θλίψη επιστρέφοντας από τις διακοπές:

  • Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, επικαλείται μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και συστήνει να ποστάρουμε φωτογραφίες και σχόλια για τις διακοπές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).
  • Όταν έχουμε κάνει τέτοιες δημοσιεύσεις, μας λέει, τα σχόλια των φίλων μας συνεχίζονται για μέρες κι είναι σαν οι διακοπές μας να διαρκούν περισσότερο και οι αναμνήσεις μας να παραμένουν «ζωντανές».
  • 2. Επειδή η έρευνα στο Business School και το University of Manchester έδειξε ότι μας είναι δύσκολο να περιγράψουμε με λέξεις όλες τις εμπειρίες από τα ταξίδια και τις διακοπές μας, συστήνει να βγάζουμε πολλές φωτογραφίες τις οποίες μετά μπορούμε να βλέπουμε και να θυμόμαστε τις ευχάριστες στιγμές που περάσαμε πρόσφατα. «Κάντε wallpaper στο κινητό, ή screensaver στο laptop σας την πιο ευτυχισμένη στιγμή του ταξιδιού σας και θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την εργασία σας με χαρά ηρεμώντας σας», συστήνει η ψυχολόγος.
  • Μας δίνουν  και μια …ακραία συμβουλή που απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που αισθάνονται να «πνίγονται» από την εργασία ή το μέρος που κατοικούν. Όπως συστήνει η Δρ Katherine Loflin, PhD, συγγραφέας του βιβλίου Place Match: The City Doctor’s Guide to Finding Where You Belong, αν πήγαμε για τις διακοπές μας κάπου εντός ή εκτός της χώρας μας και λυπηθήκαμε πολύ που φύγαμε καθώς μας φάνηκε «παράδεισος», τότε ας σκεφτούμε σοβαρά τον χειμώνα που έρχεται μήπως πρέπει να δρομολογήσουμε μετακόμιση και αλλαγή ζωής!

Εξάλλου η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο της Αθήνας και πρόεδρος της «Δράσης για την Ψυχική Υγεία»μας λέει ότι «υπάρχει η άποψη ότι όσο περισσότερο διαρκούν οι διακοπές, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να είναι η προσαρμογή στην καθημερινότητα.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιστροφής θα μπορούσαν να είναι: Αίσθημα κόπωσης, έλλειψη διάθεσης, έντονο αίσθημα νοσταλγίας και σπανιότερα κατάθλιψη. Όταν δε επιστρέφουμε νωρίς από διακοπές, η προσαρμογή στην εργασία μπορεί να είναι δυσκολότερη.

Σίγουρα οι διακοπές, όσο ολιγοήμερες και αν είναι, μας κάνουν καλό και σωματικά και ψυχολογικά, αλλά τελειώνουν γρήγορα.

Επιστρέφουμε λοιπόν πίσω στη δουλειά, στις υποχρεώσεις ,στο πρόγραμμα της οικογένειας, που άλλωστε διαρκεί και όλο το χρόνο.

Μήπως είχαμε υπερεκτιμήσει τις διακοπές και περιμέναμε 11 μήνες αυτές τις 2-3 εβδομάδες, έχοντας επενδύσει πολλά πράγματα σε αυτές;

Πως αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα αυτής της κακής διάθεσης;

-Αίσθημα κόπωσης και δυσκολία συγκέντρωσης σ’ αυτά που έχουμε να κάνουμε

-Θλίψη, απάθεια, έντονο αίσθημα νοσταλγίας

-Δυσκολία να βγάλουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας και τις δουλειές μας

-Κατάθλιψη

Όπως και να έχουν τα πράγματα, είμαστε πίσω στην καθημερινότητα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Πως μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση από τις διακοπές στην καθημερινότητα;

-Μπείτε σιγά σιγά στο πρόγραμμα σας, μην τα ξεκινήσετε όλα μαζί, μην προσπαθήσετε να θέσετε πολλούς στόχους από την πρώτη εβδομάδα.

Επιδιώξτε η πρώτη εβδομάδα να είναι πιο χαλαρή με λίγες υποχρεώσεις.

Παράλληλα, κάντε μικρά διαλείμματα, όπως τα σαββατοκύριακα, και προσπαθήστε στο διάστημα αυτό να κοιμηθείτε αρκετά, να φάτε σωστά και αν είναι δυνατόν να συνδυάσετε το φαγητό με μια κοινωνική συναναστροφή, που να είναι πραγματικά επιθυμητή.

-Τις στιγμές με τους αγαπημένους σας που απαθανατίσατε με τη φωτογραφική σας μηχανή, κρατείστε τις ζωντανά στο μυαλό σας και κανονίστε ένα απόγευμα να τις δείτε με την οικογένεια ή με φίλους.

Μετά τις διακοπές, στην καθημερινότητά σας, θα ανακαλείτε αυτές τις στιγμές και θα ανακουφίζεστε ή θα αυξάνεται η ανοχή σας στις δυσκολίες.

-Βάλτε λίγη φυσική δραστηριότητα τις ημέρες μετά τις διακοπές (πχ. κολύμπι, περπάτημα, κάποιο άθλημα). Θα σας θυμίζει τις ημέρες των διακοπών και θα σας φτιάξει τη διάθεση.

-Αν οι διακοπές βοήθησαν στο να τρώτε καλύτερα, ας προσπαθήσετε να τηρήσετε αυτό το υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Αν γυρνώντας από τις διακοπές πήρατε βάρος, ίσως είναι ευκαιρία να βάλετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Ακόμα και αν δεν πήρατε βάρος, η ρουτίνα της διατροφής στο σπίτι είναι πάντα πιο βοηθητική για να υιοθετούμε σωστές συνήθειες.

 Δείτε λοιπόν την επιστροφή από τις διακοπές σαν μία ευκαιρία να θέσετε κάποιους νέους στόχους.

- Σκεφτείτε ότι οι διακοπές μπορεί να μην τελειώνουν εδώ, σχεδιάστε το επόμενο ταξίδι σας ή αρχίστε να αποταμιεύετε για αυτό, βάζοντας στην άκρη κάποια χρήματα κάθε εβδομάδα.

- Κρατηθείτε λίγο μακριά από το ίντερνετ, την τηλεόραση, το κινητό σας.

Αν το διάστημα των διακοπών είχατε απομακρυνθεί κάποιες ώρες από αυτά, θα διαπιστώσατε ότι δεν ήταν τόσο απαραίτητα και τελικά σας έκανε καλό που είχατε αποστασιοποιηθεί. 

Συνεχίστε να το κάνετε και στην καθημερινότητά σας. Πχ:

Δείτε τηλεόραση, γιατί θέλετε να δείτε κάτι συγκεκριμένο, όχι για να καλύψετε τον κενό χρόνο.

-Βγείτε έξω από το σπίτι, συναντηθείτε με ανθρώπους, μιλήστε με φίλους, γνωρίστε καινούργιους ανθρώπους, κάντε καινούργιους φίλους από τη δουλειά, το γυμναστήριο, απ' όπου τυχαίνει να βρίσκεστε.

Να είστε ευγνώμονες που κάνατε διακοπές.

Ανακαλέσετε τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τις διακοπές. Να σκέφτεστε ότι θα έχετε στο μέλλον και άλλες τέτοιες εμπειρίες.

Επανεκτιμήστε τη ζωή σας, «μην κάνετε μεγάλες αλλαγές αμέσως μετά».

Σχετικά Άρθρα