ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το υαλουρονικό οξύ

09 Ιουλίου 2019, 10:02

images

Οι βαθιές ρυτίδες έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια, στις ρινοπαριακές κι άλλα σημεία του προσώπου δεν αντιμετωπίζονται απλά με botox, αλλά ούτε υπάρχει και καμία περίπτωση να «σβήσουν» εντελώς με θεραπείες στην επιδερμίδα, κρέμες και άλλες μεθόδους που δεν δρουν στο βάθος… Η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισής τους είναι το γέμισμα του αύλακα που έχει δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών με ένα φυσικό υλικό το οποίο μεταβολίζεται με την πάροδο των μηνών. Πρόκειται για το υαλουρινικό οξύ που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην πλαστική χειρουργική επί σειρά δεκαετιών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, κάποιες γυναίκες ακόμα διστάζουν να το εμπιστευθούν. Διαβάστε τι απάντησε στα βασικά μας ερωτήματα ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST:


Πώς γίνεται η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως;                                                 

Το υαλουρονικό οξύ, είναι φιλικό προς το ανθρώπινο δέρμα (είναι φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας) και δεν προκαλεί αλλεργίες. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Έχοντας προηγηθεί τοπική αναισθησία, ο γιατρός εγχύει με ένεση το υλικό στην περιοχή των ρυτίδων, καλύπτοντας τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Η διόρθωση είναι άμεση ενώ για 2-3 μέρες μπορεί να υπάρχει στην περιοχή πρήξιμο, κοκκινίλα ή ήπια ευαισθησία, τα οποία όμως, υποχωρούν στη συνέχεια.


Τι ακριβώς είναι η εν λόγω ουσία και γιατί την προτιμάμε; 

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που παρασκευάζεται στο εργαστήριο, δεν είναι ούτε ανθρώπινης ούτε ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια με προβλέψιμα αποτελέσματα. Την προτιμάμε γιατί δεν δημιουργεί προβλήματα μετά την εφαρμογή της, ούτε κοκκιώματα. Έχει δημιουργηθεί ειδικά έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατή με το ανθρώπινο δέρμα. 


Χρειάζεται αναισθησία η θεραπεία; Είναι επώδυνη; 

Ο γιατρός κάνει πρώτα μικρές αναισθητικές ενέσεις στα σημεία που θα γίνει το υαλουρονικό για να μουδιάσει αρχικά τα νεύρα στην περιοχή. Αφού περάσουν 5 λεπτά περίπου προχωρά στην εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως.


Υπάρχουν παρενέργειες; 

Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν αμέσως μετά την έγχυση με το υαλουρονικό είναι συνήθως ένα ελαφρύ πρήξιμο, το οποίο αντιμετωπίζεται με πάγο και κατάλληλη περιποίηση του δέρματος.


Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία; 

Μετά τη θεραπεία χρειάζεται προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής. Συνιστάται πλύσιμο με καθαρά χέρια. 

 

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται και πότε αποφεύγεται; 

Το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις όπου μια γυναίκα θέλει να βελτιώσει το σχήμα των χειλιών της, να τους προσφέρει όγκο λιγότερο ή περισσότερο, καθώς και να γεμίσει περιοχές του προσώπου που το χρειάζονται. Το υαλουρονικό είναι καλό να αποφεύγεται όταν παρουσιάζονται διάφορα τοπικά προβλήματα στην περιοχή που θα γίνει η εφαρμογή, όπως ενεργός έρπης, μολύνσεις ή κάποια άλλη ευαισθησία στο δέρμα. Επίσης αν υπάρχει υπερευαισθησία στο υαλουρονικό, αν η γυναίκα πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, ή από ζαχαρώδη διαβήτη.

 

Καινούργια fillers μακράς διάρκειας προσφέρουν πιο φυσική ομορφιά!

Διαφορετικά είδη υαλουρονικού για διαφορετικές εφαρμογές. 

Ανάλογα με το αισθητικό πρόβλημα που υπάρχει, χρησιμοποιείται διαφορετικό είδος υαλουρονικού για κάθε σημείο του προσώπου.

 

Τα πλεονεκτήματα των νέων ενέσιμων υλικών 

Τα νέα ενέσιμα διαθέτουν μεταξύ άλλων πολύ χαμηλές πιθανότητες παρενεργειών και εμφάνισης προβλημάτων. Περισσότερο προβλέψιμο από παλιότερα αισθητικό αποτέλεσμα, πολύ πιο φυσικό χωρίς να φαίνεται ότι έχουμε παρέμβει στην περιοχή.

Είναι πιο εύκολα στην χρήση, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο, που μπορεί να φθάσει έως και τους 24 μήνες. Έχουν μηδενικό χρόνο αποθεραπείας και προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα lifting μη επεμβατικά. Επιπλέον η νέα προηγμένη γενιά εμφυτευμάτων διαθέτει ενσωματωμένο αναισθητικό τοπικής δράσης (λιδοκαΐνη).


Θεωρείται επικίνδυνη η κατάχρησή τους;

Όταν τηρούνται οι κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, δεν πραγματοποιείται υπερδιόρθωση και ο γιατρός διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Σχετικά Άρθρα