ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αγχώδεις διαταραχές πλήττουν τη σεξουαλική ζωή

02 September 2019, 15:54

images

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ένας όρος - ομπρέλα με τον οποίο οι ειδικοί εννοούν την αγοραφοβία, τις διάφορες φοβίες, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τον πανικό και άλλες.

Υπολογίζεται ότι μέχρι και το 10% του γενικού πληθυσμού κάθε χώρας υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή σε κάποια φάση της ζωής του ή ισοβίως.

Tα συμπτώματα με τα οποία κάνει την εμφάνισή της κυμαίνονται από εφίδρωση, ξηροστομία και αίσθημα παλμών, ως ίλιγγο, αίσθημα κόμπου στο λαιμό, ναυτία και λιποθυμική τάση.

Όπως υποστηρίζει η κλινικός σεξολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Catriona Boffard, οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ συχνά αιτία και για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες ανδρών και γυναικών.

«Το παθολογικό άγχος για τις επιδόσεις στο σεξ είναι μια κοινή διαταραχή σε άνδρες, ενώ το αντίστοιχο στις γυναίκες είναι αν φαίνονται ωραίες χωρίς τα ρούχα τους», εξηγεί η ειδικός.

Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός με τον οποίο το έντονο άγχος εμποδίζει το σώμα να χαρεί το σεξ;

Η ειδικός εξηγεί ότι δεν πρόκειται για κοινωνικά ταμπού αλλά για εγκεφαλική λειτουργία που δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε όπως έχει προβλέψει η φύση.

Το άγχος πυροδοτείται από ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου που κανονικά θα έπρεπε να «απασχολείται» με τη σεξουαλική δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή.

«Έτσι αν έχετε έντονο άγχος, τότε πιέζεστε να λειτουργήσετε σεξουαλικά αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν και το ένα φέρνει το άλλο. Είστε όλο και πιο αγχωμένοι και δεν γίνεται τίποτα», συμπληρώνει.

Οι λύσεις

Καταρχάς να πούμε ότι όποιος πάσχει από αγχώδεις διαταραχές δεν πρέπει να μένει αβοήθητος αλλά είναι χρήσιμο να μοιραστεί το πρόβλημά του με έναν ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Η θεραπεία είναι κατά περίπτωση και βοηθά τους περισσότερους να ηρεμήσουν και να συνεχίσουν την ζωή τους χωρίς πρόβλημα.

Από σεξουαλικής απόψεως, η Δρ. Catriona συμβουλεύει: «Πρώτα από όλα να το παραδεχτείτε ότι έχετε άγχος και να μην προσπαθείτε να το αποφύγετε. Επίσης να το πείτε στον σύντροφό σας ακριβώς τι νιώθετε και τι σας αγχώνει, βοηθάει συνήθως πολύ.

Επίσης βοηθάει πολύ η καθημερινή άσκηση με τρέξιμο, περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία κλπ. Αλλά αν δεν τα καταφέρνετε με τους παραπάνω τρόπους, να δείτε οπωσδήποτε ειδικό».

Σχετικά Άρθρα