ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγός για μοναχικές διακοπές: Μην το βάζετε κάτω και κάντε το «δικό σας»

30 Ιουλίου 2019, 00:25

images

Όπως επισημαίνει η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-  ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία «μπορεί να συμβεί σε όλους μας, ακόμα και στους πιο δημοφιλείς ανθρώπους».

Αντί να πέσουμε σε κατάθλιψη, η ειδικός συστήνει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση για να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε εμείς, με τον τρόπο που τα θέλουμε, «στους χρόνους» που τα θέλουμε.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα

Ξυπνάμε αργά, φτιάχνουμε το δικό μας πρόγραμμα, τρώμε τα αγαπημένα μας φαγητά, ασκούμαστε, μειώνουμε το χρόνο στο κινητό και γενικότερα στο internet και ασχολούμαστε με hobbies και ενδιαφέροντα που τον υπόλοιπο χρόνο δεν έχουμε την δυνατότητα.

«Προσπαθήστε αυτές τις διακοπές να είστε δημιουργικοί με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας να εκφράσει την δημιουργικότητα του. Το να είμαστε δημιουργικοί και να βρίσκουμε πράγματα που μας «γεμίζουν» και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας, μας γεμίζει αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και δημιουργεί θετική προβολή στο μέλλον.

Εάν πάλι θέλετε τις επόμενες διακοπές να μην είστε μόνοι, σκεφτείτε πως μπορείτε αυτό να το αποτρέψετε και συζητήστε με έναν ειδικό πως μπορείτε να αναπτύξετε την κοινωνικότητα σας και τη δυνατότητα να φέρετε ανθρώπους κοντά σας», συστήνει η Δρ Θεοτοκά.

Επίσης, τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να διαχειριστούν και να προγραμματίσουν έγκαιρα αυτές τις ημέρες ώστε να αποφύγουν να μείνουν μόνα. Πιθανά, από τον προηγούμενο μήνα θα πρέπει να σκεφτούν πώς θέλουν να περάσουν τις ημέρες αυτές και πώς θα τις οργανώσουν. Θα μπορούσαν πχ. να μαγειρέψουν κάτι και να καλέσουν ένα γείτονα, ένα φίλο με τον οποίο έχουν χαθεί, ή να επισκεφθούν κάποιον συγγενή. Επίσης να προγραμματίσουν μία βόλτα στην πόλη, ένα μπάνιο σε κοντινή παραλία, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα ( θέατρο, μουσείο, θερινό σινεμά).

Πάντως λύσεις υπάρχουν πάντα ώστε να αναστρέψουμε μια δυσάρεστη κατάσταση σε κάτι που θα μας μείνει αξέχαστο με έναν πολύ θετικό τρόπο!

Σχετικά Άρθρα