ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγίες περιποίησης του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία

20 Αυγούστου 2019, 07:45

images

Οι ώρες που περνάμε στην παραλία, είτε κολυμπάμε είτε χαλαρώνουμε στην ξαπλώστρα, μας χαρίζουν ωραία απόχρωση στο δέρμα και μας ξεκουράζουν. Πλην όμως η επιδερμίδα μας στο πρόσωπο και το σώμα περνάει τη μία δοκιμασία μετά την άλλη…

Το αλμυρό νερό την αφυδατώνει. Και ο ήλιος την αποξηραίνει και την ταλαιπωρεί εξ ού και το μαύρισμα (η έκκριση μελανίνης) είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να την προστατεύσει από την ακτινοβολία και το έγκαυμα!

Η επιστροφή κάθε απόγευμα στο σπίτι λοιπόν, πρέπει να είναι ένα κυριολεκτικό… βάλσαμο για την επιδερμίδα μας και οι φροντίδες μας σε αυτήν να είναι οι πιο σωστές την εποχή αυτή του χρόνου.

1. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να χρησιμοποιούμε υγρό για το ντουζ με μαλακτικά και ενυδατικά συστατικά. Και χρήσιμο είναι στις διακοπές να μην τριβόμαστε με σφουγγάρι.

2. Το σκούπισμα με την πετσέτα μετά το ντουζ είναι επίσης ένα θέμα: Ας μην τριβόμαστε σαν να θέλουμε να βγάλουμε το δέρμα μας. Είναι ταλαιπωρημένο από τον ήλιο, αφυδατωμένο από τα νερά και το αλάτι, ας μην του δίνουμε και με την πετσέτα την χαριστική βολή! Το σωστό είναι χειμώνα- καλοκαίρι να χρησιμοποιούμε μία μαλακιά πετσέτα την οποία θα περνάμε από πάνω μας μαλακά ώστε να τραβήξει τα νερά.

3. Αμέσως μετά πρέπει να βάζουμε μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης (aftersun) ειδική για πρόσωπο και λαιμό. Και μετά να συνεχίζουμε με μία ακόμα πιο πλούσια ενυδατική aftersun ειδική για το σώμα που θα βάζουμε σε όλο μας το σώμα αλλά ειδικά τα πόδια, τα χέρια και την πλάτη.

4. Στις καλοκαιρινές διακοπές είναι καλό να αποφεύγουμε το μακιγιάζ. Μια κρέμα ημέρας με υψηλό δείκτη προστασίας και ένα λιπ-γκλος είναι αρκετά ώστε να «ξεκουραστεί» η επιδερμίδα μας από τη χειμερινή υπερβολική χρήση προϊόντων.

5. Τέλος σημαντικό είναι να πίνουμε πολύ νερό. Η ενυδάτωση εκ των έσω είναι η πιο σημαντική όλων. Ενώ και η κατανάλωση 3-4 φρούτων την ημέρα θα μας δώσει παραπάνω νερό και τις πολύτιμες βιταμίνες.

6. Όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές είναι καλό να προμηθευτούμε έναν ορό ανάπλασης του δέρματος του προσώπου και να τον χρησιμοποιήσουμε για 1-2 μήνες.

Οι δερματολόγοι εξάλλου συνιστούν κάποια συστατικά προϊόντων που όταν τα βλέπουμε στις ετικέτες είναι καλό να τα προτιμούμε:

Η κρέμα σώματος που περιέχει αλόη ή καλέντουλα, που ενυδατώνουν την επιδερμίδα και ανακουφίζουν από κοκκινίλες και ερεθισμούς, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και επιταχύνουν την ανάπλαση, είναι μια καλή επιλογή.

Σπρέϊ νερού και ενυδατικών παραγόντων που διαθέτουν όλες οι εταιρίες με αντηλιακά, πιστεύεται ότι βοηθούν πολύ αν τα χρησιμοποιούμε όλες τις ώρες της ημέρας όπου κι αν βρισκόμαστε.

Μάσκες ομορφιάς με μέλι που αυξάνει την άμυνα της επιδερμίδας, τη θρέφει, και διατηρεί την υγρασία των κυττάρων, επίσης είναι πολύ καλή επιλογή είτε φτιάξετε σπιτική, είτε βρείτε στο εμπόριο.

Πηγή: Dermatology Research Center-University of Queensland

Σχετικά Άρθρα