ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο άγνωστος ρόλος του κρύου νερού στις προπονήσεις αθλητών

20 Αυγούστου 2019, 10:24

images

Γνωρίζουμε ότι όταν χτυπάμε τα χέρι ή το πόδι μας πρέπει να βάλουμε πάγο για να περιορίσουμε το οίδημα (πρήξιμο). Αλλά δεν γνωρίζουμε ότι ειδικοί στην επιστήμη του fitness ζητούν από αθλητές να μπουν σε κρύο νερό πριν από την προπόνηση, εφαρμόζοντας μια μέθοδο που από άλλους αμφισβητείται…

Συμβαίνει όμως και έχει συγκεκριμένο στόχο: Να χαμηλώσει την θερμοκρασία του σώματος καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο βελτιώνει τις επιδόσεις αποτρέποντας ταυτόχρονα τους σοβαρούς τραυματισμούς στους μυς του αθλητή.

Ο αθλητής μπαίνει σε μια μπανιέρα με νερό θερμοκρασίας 5 με 15 Κελσίου κατά περίπτωση, και παραμένει σε αυτήν μέχρι να μειωθεί η θερμοκρασία στο σώμα του. Στη συνέχεια ξεκινά κανονικά να αθλείται. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η μέθοδος αυτή είναι πιο κατάλληλη όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης του οργανισμού του αθλητή όσο θα ασκείται.

Πιο γενικής αποδοχής είναι η χρήση του παγωμένου νερού αμέσως μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, οπότε η χαμηλή θερμοκρασία του νερού ανακουφίζει από την υπερπροσπάθεια, μειώνει τις πιθανές φλεγμονές και αντιμετωπίζει άμεσα και δραματικά την φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα του αθλητή.

Η τελευταία μελέτη για το θέμα έγινε το 2018 και δημοσιεύτηκε με τίτλο “The Influence of Post-Exercise Cold-Water Immersion on Adaptive Responses to Exercise: A Review of the Literature» με συγγραφείς τους James R. Broatch, Aaron Petersen, David J. Bishop.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «τελευταίες ανακαλύψεις στον μηχανισμό προσαρμογής των σκελετικών μυών στην άσκηση, δείχνουν θετική επίδραση της βύθισης του σώματος σε παγωμένο νερό (CWI-=Cold Water Immersion). Αρχικά συμπεράσματα δείχνουν μάλιστα ότι επιδρά θετικά στην προσαρμογή του σώματος στην προπόνηση και βοηθά στην ανάπτυξη δύναμης και μυικής μάζας». Και κάνουν λόγο για μοριακές αλλαγές που δίνουν μια άκρως επιστημονική θεώρηση στο όλο εγχείρημα που ωστόσο φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα σε φάση που διχάζει την επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: The Science of Fitness

Σχετικά Άρθρα