ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μοναξιά: Διαχωρίστε την από την μοναχικότητα και δώστε λύσεις

02 Ιουλίου 2019, 18:31

images

Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά, συχνά αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, που τους καθιστούν ανασφαλείς και για την δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων.

Οι μοναχικοί άνθρωποι συχνά υποφέρουν χωρίς να συζητούν την κατάστασή τους ακόμα και με τα πιο οικεία τους πρόσωπα, όπως είναι οι γονείς και τα αδέλφια. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις κρύβουν την μοναξιά τους πίσω από ένα «προσωπείο» χαμόγελων και πρόσκαιρης ευεξίας. Έτσι, όταν βρίσκονται με άτομα που γνωρίζουν, παριστάνουν ότι είναι χαρούμενοι, εξωστρεφείς και αισιόδοξοι, ενώ στην πραγματικότητα αισθάνονται χάλια.

Δεδομένου ότι η μοναξιά είναι μια βαθιά ριζωμένη ψυχολογική κατάσταση, η καταπολέμησή της είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί οπωσδήποτε την βοήθεια ειδικού ψυχολόγου- ψυχοθεραπευτή.

Οι ειδικοί ωστόσο δίνουν κάποιες γενικές συμβουλές:

- Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας υποτιμώντας τον με σκέψεις του «είμαι πολύ χοντρός», «δεν καταλαβαίνουν τι θέλω να πω» κλπ.

- Σκεφτείτε θετικά με το να διακόπτετε κάθε αρνητική σκέψη με μια πιο θετική. Π.χ. αντί να επικεντρώνεστε σε ένα σας ελάττωμα, πείτε «είμαι μια χαρά και πολύ άνω του μετρίου».

- Μην μένετε μόνοι από επιλογή αλλά αποδεχτείτε τις προτάσεις για έξοδο που σας κάνουν. Ομοίως δημιουργήστε εσείς τις συνθήκες για συντροφιά. Π.χ. αν δεν σας κάλεσε κανείς να κάνετε μαζί του διακοπές, βρείτε ένα ωραίο πρόγραμμα διακοπών και καλέστε εσείς κάποιους να έρθουν μαζί σας.   

- Μην δίνετε σημασία σε αρνητικούς και τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον σας. Αν η μητέρα σας, σας λέει συνεχώς ότι πρέπει να αδυνατίσετε, να κουρευτείτε, να χαμογελάτε, να βρείτε σύντροφο και πολλά άλλα παρόμοια, απλά φροντίστε αντί να κάθεστε όλο το απόγευμα δίπλα της να την ακούτε, να βγείτε έξω και να πιείτε ένα καφέ ή να κάνετε έναν περίπατο.

- Δώστε ευκαιρίες στις υπάρχουσες γνωριμίες σας να αναπτυχθούν σε φιλίες ή και σχέσεις συντροφικότητας. Πάρτε εσείς τηλέφωνο. Οργανώστε ένα τραπέζι σπίτι σας. Κλείστε εισιτήρια για μια συναυλία ή ένα κινηματογράφο, υποστηρίξτε έναν γνωστό σας που περνάει κρίση στην σχέση, την εργασία ή ακόμα την υγεία του.

- Πάρτε τα ρίσκα σας. Τίποτα δεν έγινε χωρίς κόπο, ρίσκο, αισιοδοξία. Κάπως έτσι θα δημιουργήσετε στην ζωή σας τις συνθήκες να έχετε πολλούς γνωστούς, συνεργάτες, φίλους.  

- Ό,τι χρειάζεστε, να το ζητάτε. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι άλλοι να γνωρίζουν τι έχουμε στο μυαλό μας. Ποιες είναι οι επιθυμίες μας. Αν θέλετε να σας μιλούν καλύτερα, να το πείτε. Αν έχετε ανάγκη από συντροφιά, να την ζητήσετε. Αν θέλετε ο σύντροφός να σας λέει «σε αγαπώ» να του πείτε ότι έχετε ανάγκη. Θα εκπλαγείτε πως μπορεί να αλλάξει η ζωή μας όταν μεταδίδουμε αυτά που νιώθουμε και θέλουμε.

- Μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσφέρουμε στους άλλους βελτιώνεται η ψυχική υγεία μας. Η προσφορά είναι γεγονός ότι μας δίνει αυτοεκτίμηση, βαθιά εσωτερική ικανοποίηση και μας ηρεμεί. Άλλωστε όταν δίνουμε, είναι μοιραίο να λάβουμε κιόλας!

- Ζητήστε βοήθεια ειδικού όταν νιώθετε να βουλιάζετε στη μοναξιά και τα αρνητικά συναισθήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειαζόμαστε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας την στήριξη ενός ψυχολόγου. Δεν είναι ντροπή, ούτε ταμπού, ούτε κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους.  

Σχετικά Άρθρα