ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μείωση μαστού σε γυναίκες και αποκατάσταση γυναικομαστίας σε άνδρες

25 Ιουλίου 2019, 19:10

images

Η φύση μερικές φορές αγαπάει τις ατέλειες και την διαφορετικότητα. Έτσι, ενώ κάποιες γυναίκες είναι αυτό που αποκαλούμε «πλάκα», δηλαδή δεν έχουν σχεδόν καθόλου όγκο στο στήθος, άλλες έχουν υπερβολικά μεγάλο βάρος, σε σημείο όχι μόνο να αντιμετωπίζουν αισθητικό πρόβλημα αλλά και λειτουργικό καθώς επιβαρύνει την σπονδυλική τους στήλη.

Η μειωτική στήθους ή μειωτική μαστοπλαστική είναι τότε η κατάλληλη χειρουργική μέθοδος για να αφαιρεθεί το περιττό λίπος και δέρμα και να αποκτήσει η γυναίκα πιο μέσο μέγεθος μαστού.

Αντίστοιχες επεμβάσεις γίνονται εξάλλου και σε νεαρούς άνδρες που υποφέρουν από γυναικομαστία χωρίς να είναι απαραίτητα παχύσαρκοι, αντιμετωπίζοντας προβλήματα αυτοεκτίμησης και σχέσεων.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως περί τις 3 με 4 ώρες και γίνεται φυσικά υπό γενική αναισθησία. Ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και το σχήμα του μαστού και με τις τομές που επιλέγει να κάνει, αφαιρεί λίπος και αδένα. Επίσης, στο τελευταίο στάδιο βάζει στο σωστό σημείο την θηλή. Η νοσηλεία διαρκεί δύο με τρία 24ωρα και η επάνοδο στην εργασία μπορεί να γίνει σταδιακά μετά από μία εβδομάδα ανάλογα και το είδος της εργασίας.

Η γυναίκα –εκτός ακραίων εξαιρέσεων που δεν μπορούν να περιμένουν- συνιστάται να αποκτήσει πρώτα όσα παιδιά θέλει και στην συνέχεια να υποβληθεί στην επέμβαση αυτή.

Στο ερώτημα αν η επέμβαση κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ο πλαστικός χειρουργός είναι σαφής και καθησυχαστικός.

«Δεν έχει συνδεθεί αυτή η επέμβαση ποτέ με καρκινογένεση. Αντιθέτως υπάρχουν κάποιες επιστημονικές αναφορές τελευταία, ότι η αφαίρεση του όγκου του μαστού μειώνει ίσως την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, γεγονός όμως που ερευνάται ακόμη. Πάντως σίγουρα με την μείωση όγκου των μαστών πραγματοποιείται η καλύτερη ψηλάφηση τους και επομένως καλύτερη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού», μας λέει ο κ. Απόστολος Γαιτάνης.

Πάντως, το κορίτσι πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να έχει εξεταστεί με υπέρηχο ή και μαστογραφία πριν από οποιαδήποτε λήψη απόφασης.

Στους άνδρες τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα καθώς όσο μεγάλος και να είναι ο μαστός για ένα ανδρικό σώμα, πάντως  δεν έχει τον όγκο ενός γυναικείου μεγάλου μαστού. Ο νέος άνδρας πρέπει επίσης να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να έχει χάσει κατά προτίμηση και τα περιττά του κιλά, εφόσον υπάρχουν. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 2 ώρες και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο παραπάνω από ένα 24ωρο εκτός απροόπτου.

Σχετικά Άρθρα