ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαρόκο: Oι γυναίκες διεκδικούν σεξουαλική ελευθερία

27 September 2019, 17:14

images

Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους του Μαρόκου διαμαρτυρόμενες και κινδυνεύοντας να συλληφθούν επειδή διεκδικούν σεξ εκτός γάμου και δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μόλις έγινε γνωστό ότι καταδικάστηκε 28χρονη δημοσιογράφος που προωθεί μέσω των άρθρων της το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν σεξ εκτός γάμου και να προχωρούν σε άμβλωση αν το επιθυμούν.

Ο ποινικός κώδικας του Μαρόκου προβλέπει ποινές φυλάκισης για άνδρες και γυναίκες που κάνουν σεξ εκτός γάμου και για όσους συμμετέχουν σε αμβλώσεις.

Μέσα στο 2018 έφτασαν στα δικαστήρια 14.500 περιπτώσεις κατηγορουμένων για «ακολασίες», 3.048 περιπτώσεις μοιχείας και 73 περιπτώσεις γυναικών που έκαναν άμβλωση.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες γυναίκες σε όλη την χώρα υπέγραψαν επώνυμες βεβαιώσεις ότι έχουν παραβεί τους νόμους αυτούς με σκοπό να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό της Hajar Raissouni, της δημοσιογράφου που έχει καταδικαστεί τόσο για σεξ εκτός γάμου όσο και για άμβλωση.

Η 28χρονη εργάζεται στην αραβική εφημερίδα Akhbar Al-Yaoum, που έχει ιστορικό διενέξεων με την κυβέρνηση του Μαρόκου σε αντίστοιχα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Μαροκινή δημοσιογράφος πάντως καταδικάστηκε προ ημερών σε τρίτο βαθμό με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν τα πλήθη. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ξεκαθάρισαν πάντως μιλώντας στην γαλλική Le Monde ότι θα δεν θα σταματήσουν να πηγαίνουν κόντρα «σε όσους διατηρούν στην χώρα τους άδικους και απηρχαιωμένους νόμους».

Η διακήρυξη που γράφτηκε από την Γαλλομαροκινή συγγραφέα Leila Slimani και την Μαροκινή κινηματογραφίστρια Sonia Terrab, έχει υπογραφεί ήδη από 7.000 ανθρώπους στο Μαρόκο, πολλοί εκ των οποίων είναι και άνδρες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και τα δικά τους.

«Είμαι ενθουσιασμένη από την τόση δύναμη και τον ηρωισμό που δείχνουν οι γυναίκες στο Μαρόκο και ειδικά οι πιο νέες. Είναι πολύ περήφανη», δήλωσε μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης η Leila Slimani.

ΠΗΓΗ: LE MONDE

Σχετικά Άρθρα