ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κέντρο του εγκεφάλου ρυθμίζει στρες και φαγητό

01 September 2019, 08:00

images

Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, υπάρχει συγκεκριμένη εγκεφαλική δομή που όταν ενεργοποιηθεί, αυξάνονται τα επίπεδα του στρες και η επιθυμία για φαγητό σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Κι όπως μας εξηγεί ο ψυχολόγος και συγγραφέας Αντώνιος Καλέντζης, «οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη θεραπειών που σχετίζεται με μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρική ανορεξία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας».

Όπως είναι γνωστό, τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία αποφεύγουν τα τρόφιμα, και τρέφονται με ελάχιστες ποσότητες από ένα ή δύο είδητροφής που δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν επικίνδυνα μέχρι και να πεθαίνουν.

«Επειδή τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν παρόμοια νευρικά συστήματα, πιστεύεται ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι από τους πρώτους που επιδεικνύουν το ρόλο που έχει αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου στη ρύθμιση του στρες και της πείνας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι το άγχος μπορεί να μειώσει και να αυξήσει την επιθυμία ενός ατόμου να επιθυμεί να φάει, οι νευρωνικοί μηχανισμοί που δρουν για τη ρύθμιση του φαγητού από τις ανταποκρίσεις που σχετίζονται με το άγχος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο», μας εξηγεί ο ψυχολόγος.

Η έρευνα

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα εστίασε σε ένα νευρωνικό μέρος του εγκεφάλου που συνδέει δύο μέρη του εγκεφάλου του ποντικιού: τον παρακοιλιακό υποθάλαμο, μια ζώνη που σχετίζεται με το φαγητό στον εγκέφαλο και το κοιλιακό πλευρικό διάφραγμα, μια συναισθηματική ζώνη στον εγκέφαλο.

To νευρωνικό αυτό σύνολο λειτουργεί ως διακόπτης on / off. Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν το νευρωνικό αυτό μέρος παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων άγχους και μείωση της όρεξης.

Αντίθετα, όταν οι ερευνητές το ανέστειλαν τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν και η πείνα αυξήθηκε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ερευνητική τεχνική που ονομάζεται optogenetics για να ενεργοποιήσουν και να σβήσουν τους εν λόγω νευρώνες.

«Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε άτομα που ταλαιπωρούνται από βουλιμία ή ανορεξία» σχολιάζει ο κ. Καλέντζης που είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Reading UK .

ΠΗΓΗ: Yuanzhong Xu et al. Identification of a neurocircuit underlying regulation of feeding by stress-related emotional responses / Nature Communications August 2019

Σχετικά Άρθρα