ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ήρθε η εποχή για φρούτα νόστιμα και υγιεινά- Οι πολύτιμες ιδιότητες του σταφυλιού

01 Αυγούστου 2019, 00:30

images

Το σταφύλι αποτελεί μια εξαιρετικά πλούσια τροφή που υμνείται από την Αρχαιότητα. Από άποψη θερμίδων, τα 100 γραμ. σταφυλιού  αποδίδουν 60 kcal ενώ μας παρέχουν βιταμίνες  Α,  Β και C και από μεταλλικά στοιχεία ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Και λόγω του καλίου που περιέχει σε ποσότητες, αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.

Επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν εξάλλου την προστατευτική δράση του σταφυλιού και των παραγωγών του ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών της ομάδας των φλαβονοειδών που περιέχουν και φαίνεται να συντελούν στη πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (πχ του μαστού, του παχέος εντέρου, του δέρματος και του ήπατος). Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και επιταχύνουν τη θεραπεία λοιμώξεων.

Το σταφύλι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων. Επίσης, το σταφύλι κατέχει ξεχωριστή θέση και στην κοσμετολογία, οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας . Όπως λένε, δίνει λάμψη στο δέρμα και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Στην σύγχρονη κοσμετολογία, εκτός από τα πολύτιμα συστατικά του, χρησιμοποιούνται και τα έλαια του κουκουτσιού του ως έλαια βάσης, λόγω της υψηλής πτητικότητας τους.

Το σταφύλι μειώνει τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Μεγάλο ποσοστό της ενοχλητικής κυτταρίτιδας οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

Σχετικά Άρθρα