ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή

26 September 2019, 07:45

images

Η παχυσαρκία δεν είναι η επιλογή που κάνουν οι άνθρωποι συνειδητά και συνήθως τους κάνει να νιώθουν άσχημα και να ντρέπονται.

Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές που μελέτησαν το στίγμα το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά στις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι ψυχολόγοι που διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη μελέτη, συστήνουν να εκπαιδευτούν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων ώστε όταν ζητούν από τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν κιλά για λόγους υγείας, να το κάνουν χωρίς να τους περιθωριοποιούν και να τους προσβάλουν.

Στην Βρετανία όπου έγινε η εν λόγω έρευνα, τα ποσοστά των ατόμων με παχυσαρκία αυξήθηκαν από το 2005 ως το 2017 κατά 18%.

Την ίδια ώρα, το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των ενηλίκων είναι υπέρβαρο. Έχει δηλαδή λίγα παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό.

Αλλά γιατί αυξάνονται τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόμων με τέτοιους ρυθμούς;

Από την British Psychological Society υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να οφείλεται σε αιφνίδια απώλεια κινήτρων για μια πιο υγιεινή ζωή.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι αυτοί που πιο πιθανώς θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους είναι άτομα με γενετικό υπόβαθρο και άτομα που τα ωθεί η εργασία και το περιβάλλον σε καθιστική ζωή και πολύ φαγητό», λένε οι ειδικοί και συμπληρώνουν:

«Οι άνθρωποι που έχουν πολλά προβλήματα, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, που έχουν συνεχές στρες, που έχουν γύρω τους ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό ή και οικονομικό επίπεδο, είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία». Και βέβαια, όπως έχουν διαπιστώσει οι Βρετανοί ψυχολόγοι, πιο «κοντά» στην παχυσαρκία είναι αυτοί που έχουν βιώσει άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία.

Σε αυτό προστίθεται στη συνέχεια και η ντροπή για το πάχος. Κι όσο περισσότερα χρόνια παραμένουν με πολλά περιττά κιλά, τόσο μεγαλώνει το στίγμα και η ντροπή τους οδηγώντας τους σε ακόμα περισσότερα κιλά.

«Οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να επικοινωνούν καλύτερα στα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία», λέει η Δρ Angel Chater, επικεφαλής της μελέτης από το University of Bedfordshire.

Σχετικά Άρθρα