ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λίμπιντο της γυναίκας που μεγαλώνει

18 September 2019, 17:22

images

Η γυναίκα κάποια στιγμή γύρω στα 50 της χρόνια σταματάει να έχει έμμηνο ρύση και μπαίνει σε αυτό που ονομάζουμε «εμμηνόπαυση».

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στο γυναικείο οργανισμό που επιδρά στο λιπώδη ιστό, την καρδιακή λειτουργία, την ψυχική κατάσταση αλλά και την λίμπιντο.

Αιτία όλων των «δεινών» είναι η δραματική μείωση των οιστρογόνων, δηλαδή των κατεξοχήν γυναικείων ορμονών.

Αυτά είναι που προστατεύουν την γυναίκα από τις καρδιοπάθειες, που την κάνουν να έχει σεξουαλικές ορμές, συντελούν στην υγεία του δέρματος, στο μεταβολισμό και σε άλλα συστήματα ενώ φυσικά την κάνουν και γόνιμη.

Η μείωση τους ξεκινά σταδιακά γύρω στα 40 έτη, κάπου γύρω στα 45 εμφανίζονται τα προβλήματα στην έμμηνο ρύση με μειωμένη ροή ή αιμορραγίες, προκαλούνται οι περίφημες hot flashes που ταλαιπωρούν περισσότερες από τις μισές γυναίκες στην κλιμακτήριο (την περίοδο λίγων ετών πριν από την εμμηνόπαυση), και το γυναικείο σώμα έχει μια τάση να βάζει λίπος γύρω από την κοιλιά και την περιφέρεια.

Τι γίνεται με τη λίμπιντο

Από οργανικής, αυστηρά ορμονικής πλευράς, η γυναίκα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Επειδή όμως η επιθυμία για σεξ δεν είναι μία αμιγώς ορμονική διαδικασία αλλά αλληλεπιδρά με τον ψυχισμό, αν η γυναίκα έχει έναν σύντροφο που θέλει το σεξ και φροντίζει να της δίνει τα αντίστοιχα ερεθίσματα αλλά και την απαραίτητη …κατανόηση, τότε τα πράγματα μπορεί να εξομαλυνθούν.

Δηλαδή υπάρχουν διηγήσεις γυναικών ακόμα και στην τρίτη ηλικία ότι και επιθυμούν την σεξουαλική επαφή και την απολαμβάνουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή ποθούν με το μυαλό τον σύντροφό τους και θέλουν να συνευρίσκονται μαζί του. Κι αυτό τις ερεθίζει εγκεφαλικά πρώτα και μετά σωματικά.

Οι γυναικολόγοι συστήνουν άλλωστε στις ηλικιωμένες κυρίες που έχουν τον σύζυγό τους και εκείνος μπορεί και θέλει την σεξουαλική επαφή, να μην τον αποφεύγουν καθώς αυτό κάνει καλό και στις ίδιες ακόμα και γυναικολογικό επίπεδο καθώς διατηρούν σε καλή κατάσταση τα τοιχώματα του κόλπου.

Τι κι αν ήρθε λοιπόν η εμμηνόπαυση; Αν το σεξ μας αρέσει, κι αν ο σύντροφος υπάρχει, η ζωή συνεχίζεται απαλλαγμένη από πόνους περιόδου, αντισύλληψη, οιδήματα, εναλλαγές στη διάθεση λόγω του κύκλου, και γενικά συνεχίζεται διαφορετική και σε κάποιο βαθμό πιο ωραία!

ΠΗΓΗ: Menopause organisation

Σχετικά Άρθρα