ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κόκκινη λαχταριστή ντομάτα είναι φτωχή σε θερμίδες και πλούσια σε αντιοξειδωτικά

06 Ιουλίου 2019, 10:15

images

Ίσως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων ξεχάσαμε σταδιακά πότε είναι η καλύτερη εποχή να φάμε ντομάτες και πόσο ωραία μυρίζουν στην σαλάτα μας! Κι αυτό συνέβη επειδή η ευρεία χρήση θερμοκηπίων και εισαγωγών έχει γεμίσει την παγκόσμια αγορά όλους τους μήνες του έτους με διάφορα και όχι πάντα γευστικά είδη του υπέροχου αυτού λαχανικού που τυπικά κατατάσσεται στα φρούτα!

Η ντομάτα που κόβουμε αυτήν την εποχή από έναν κήπο,έχει γεύση, χρώμα και άρωμα μοναδικό! Εκτός από αυτά όμως, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.

Και πρώτα από όλα έχει λίγες θερμίδες καθώς μια μέτρια ντομάτα βάρους περίπου 120 γραμμαρίων αποδίδει μόλις 22 θερμίδες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστατικά της, στην προαναφερθείσα ποσότητα περιέχονται 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο πρωτεϊνών και καθόλου λιπαρά.

Η ντομάτα είναι εξάλλου εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καθώς μια μέτρια ντομάτα, μάς δίνει 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών. Μάλιστα, οι περισσότερες φυτικές ίνες της ντομάτας ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους, οι ντομάτες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. H συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η ντομάτα περιέχει επίσης μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Και βέβαια μας εφοδιάζει με κάλιο, ένα μέταλλο χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και ½ φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά εκ των οποίων το πιο γνωστό και εμπλεκόμενο σε πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια, είναι το λυκοπένιο. Άλλα πολύτιμα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες είναι το άλφα-λιποϊκό οξύ, η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Σε ό,τι αφορά ειδικά το λυκοπένιο, είναι ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ ευθύνεται και για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Και βέβαια, όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.

Το λυκοπένιο έχει αποδειχτεί ότι όταν ανακατεύεται με λίπος (ελαιόλαδο) και φτάνει σε κατάσταση βρασμού (σάλτσα), εντός από την ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στην όραση και στο δέρμα, προστατεύει και τους άνδρες από τα προβλήματα στον προστάτη αδένα. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι η καθημερινή λήψη λυκοπένιου απομακρύνει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σε κάποιους άνδρες.

Σχετικά Άρθρα