ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατάθλιψη σχετίζεται με 22 τουλάχιστον ασθένειες

06 September 2019, 11:03

images

Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν την ψυχική υγεία με την σωματική.

Όπως αποκαλύπτουν τώρα αυστραλοί ερευνητές, η σοβαρή κατάθλιψη φαίνεται να συνδέεται μεταξύ άλλων με το άσθμα και την στεφανιαία νόσο.

Σε συγκριτική μεγάλη μελέτη που εκπόνησε το Centre for Precision Health του University of South Australia, φάνηκε ότι η κατάθλιψη συνδέεται ευθέως με νοσήματα της καρδιάς, του αναπνευστικού συστήματος αλλά και με προβλήματα που παρουσιάζει το ουροποιητικό σύστημα.

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Anwar Mulugeta, η πλήρης κατανόηση των σχέσεων της κατάθλιψης με τις σωματικές ασθένειες θα μας οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων (δηλαδή των ασθενειών που συνυπάρχουν προκαλώντας σε κάποιο βαθμό, η μία την άλλη).

Και με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουμε την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ζώντας με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, έχει κάποιος πολύ υψηλότερα ποσοστά πιθανοτήτων να παρουσιάσει και σωματικές ασθένειες σε σχέση με αυτούς που έχουν καλύτερη ψυχολογική υγεία», σημείωσε η Δρ. Mulugeta. Και συνεχίζει:

«Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα θέτει το πάγιο ερώτημα με την κότα και το αβγό, ποιο υπήρξε πρώτο και γέννησε το άλλο. Αλλά η έρευνά μας έδειξε ξεκάθαρα ότι όταν κάποιος πάσχει σε ψυχολογικό επίπεδο, έχει περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσει και από άλλα νοσήματα αλλά και να ξεπεράσει με μεγαλύτερη δυσκολία το όποιο του πρόβλημα υγείας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Η δημοσίευση της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης έγινε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από 337.536 εθελοντές της UK Biobank.

Επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Elina Hyppönen, διευθύντρια του Australian Centre for Precision Health.

Όπως επισημαίνει «σήμερα σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να παρουσιάσει σε κάποια φάση της ζωής του ψυχιατρικό πρόβλημα.

Καταλαβαίνοντας την σύνδεση αυτών των νοσημάτων με το σύνολο της υγείας μας, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή ως ψυχή και σώμα».

Να πούμε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει σήμερα περί τα 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και στοιχίζει σε φάρμακα, ψυχοθεραπεία και νοσηλείες περί τα 9,1 δις δολάρια μόνο στην Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: University of South Australia

Σχετικά Άρθρα