ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακοποίηση των παιδιών επηρεάζει δραματικά ακόμα και τις επόμενες γενεές

25 Ιουλίου 2019, 00:05

images

Υπάρχουν φορές που ένας γονέας χάνει τον… λογαριασμό από ποιόν και από τι να προστατεύσει το παιδί του. Επαγγέλματα ταμπού, που υποτίθεται ότι υπηρετούν τον άνθρωπο, και οι λειτουργοί τους είναι υπεράνω πάσης υποψίας, αποδεικνύονται –ευτυχώς λίγες φορές- μια πρώτης τάξεως παγίδα για παιδιά και εφήβους. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το ιατρικό επάγγελμα.

Πρόσφατα παράδειγμα αυτού ενός γιατρού στην Αυστρία που κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 95 αγόρια που τον επισκέφτηκαν ως ασθενείς. Όπως ανακοίνωσαν από την Εισαγγελία της Βελς, ο εν λόγω γιατρός, ουρολόγος στην ειδικότητα, έλεγε στα θύματά του, πολλά από τα οποία ήταν μικρότερα των 14 ετών, ότι εφάρμοζε μια ειδική ιατρική πρακτική με αποτέλεσμα να τα παραπλανεί και να συνεχίζει τη, εγκληματική δράση του επί πολλά χρόνια χωρίς να τον καταγγέλλουν.

Αυτό έλαβε τέλος όταν ένα αγόρι τον περασμένο Ιανουάριο ομολόγησε στους γονείς του τι είχε συμβεί και οδήγησε στην σύλληψη του παιδεραστή. Η αποκάλυψη μάλιστα αυτού του τελευταίου θύματος οδήγησε σε μια σειρά άλλων μαρτυριών συνολικά 95 αγοριών που έχουν προσέλθει μέχρι στιγμής στις Αρχές.

Η εγκληματική δράση του γιατρού ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά οι Αρχές δεν έχουν αποκαλύψει ούτε το όνομά του ούτε που είχε ακριβώς το ιατρείο του για να μην εκτεθούν τα θύματα. Πάντως όπως λένε, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε «μια μικρή επαρχιακή πόλη» της Αυστρίας από το 2000 ως τον περασμένο Ιανουάριο.

Η δίκη του γιατρού αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο και κινδυνεύει να καταδικαστεί ως και σε 15 χρόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τέσσερα από τα θύματά του εμφανίζουν χρόνια ψυχολογικό τραύμα από την κακοποίηση.

Η κακοποίηση στα παιδιά είναι μία άκρως τραυματική εμπειρία που τα ακολουθεί όλη την ενήλικη ζωή και πολλές φορές καθορίζει την σεξουαλική τους συμπεριφορά και το σύνολο της ψυχικής τους υγείας.

Σε ημερίδα που είχε διοργανώσει το «Μαζί για το Παιδί» ειδικοί εκτίμησαν ότι στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 2 παιδιά στη χώρα έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μίας εμπειρίας σωματικής βίας, το 1 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύματα σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, ενώ σχεδόν 3 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι είναι παραμελημένα. Παράλληλα, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των15 ετών έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της».

Όπως αποκάλυψε η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αλεξάνδρα Σολδάτου, ως γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», πολλές φορές έχει δει τραύματα στα παιδιά που της προκαλούν υποψίες. Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής του «Μαζί για το Παιδί», Λευτέρης Πετρόπουλος ανέφερε τότε ότι πολλά από τα αιτήματα που αντιμετωπίζει η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 της Ένωσης υποκρύπτουν περιστατικά κακοποίησης. «Όταν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην οριοθέτηση της συμπεριφοράς ενός παιδιού, επιθετικότητα, παραβατικότητα και απομόνωση, προσπαθούμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο κακοποίησης», εξήγησε.

Μία από τις πιο τραγικές επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με βάση τελευταίες έρευνες, είναι ότι οι τραυματικές εμπειρίες που έζησαν προηγούμενες γενιές μπορούν να επηρεάσουν επιγενετικά και τις επόμενες γενιές, «κληρονομώντας» τις επιπτώσεις του προβλήματος από την συμπεριφορά των γονέων.

Σχετικά Άρθρα