ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φλεγμονή στον προστάτη συνδέεται με ανάπτυξη καρκίνου

06 September 2019, 15:11

images

Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά εντοπίζεται η σχέση διαφόρων λοιμώξεων με μελλοντική εμφάνιση καρκίνου στην ίδια περιοχή.

Τρανταχτό παράδειγμα η άμεση συσχέτιση κάποιων υποτύπων του ιού HPV (αυτού που προκαλεί τα κονδυλώματα) με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει εδώ και χρόνια εμβόλιο το οποίο κάνουν τα κορίτσια στην εφηβεία, πριν ξεκινήσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Ομοίως, κάποια είδη φλεγμονών στον προστάτη αδένα των ανδρών, φαίνεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου στον αδένα αυτό.

Οι ουρολόγοι αναγνωρίζουν την προστατίτιδα ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Κατσένης, το 20% όλων των καρκίνων που αναπτύσσονται στους ενήλικες οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή και/ή χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από μολυσματικούς ή άλλους παράγοντες.

Η προστατίτιδα είναι μια πάθηση που συνδέεται με φλεγμονή του προστάτη ή/και με νευρική βλάβη.

Στο 5%-10% των περιπτώσεων η αιτία είναι μόλυνση του ουροποιητικού, λόγω βακτηρίων που εισέρχονται στον προστάτη μέσω της σεξουαλικής επαφής, της τουαλέτας και άλλων τρόπων.

Τα συμπτώματα

Ο άνδρας νιώθει βιώνει πόνο στην κοιλιακή χώρα και έχει διάφορες εκδηλώσεις από το ουροποιητικό σύστημα, όπως δυσκολία στην ούρηση.

Είδη

Υπάρχουν τα εξής είδη προστατίτιδας:

-η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα,

-η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα,

-η χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (CP/CPPS)

-η ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα.

Η σχέση με τον καρκίνο

Οι άνδρες που έχουν πάθει προστατίτιδα φαίνεται να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη πιο συχνά από τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κατσένη, υπάρχουν πολλές μελέτες που επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Μεταξύ αυτών, μια-ανάλυση 20 μελετών κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ προστατίτιδας και καρκίνου του προστάτη.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια δεύτερη μελέτη που δείχνει ότι η προστατίτιδα σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

«Υπάρχει η υπόθεση ότι η επίμονη φλεγμονή συμβάλλει στον διαχωρισμό του επιθηλίου του προστάτη και στην πρόοδο από την προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία στον επιθετικό καρκίνο», επισημαίνει ο Δρ. Κατσένης.

Σχετικά Άρθρα