ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βόλτα στο πάρκο προκαλεί ευφορία

26 Αυγούστου 2019, 16:45

images

Ένας χαλαρός περίπατος σε πάρκο που βρίσκεται μέσα ή κοντά στην πόλη που ζούμε, μας δίνει την ίδια χαρά και χαλάρωση με τους εορτασμούς την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το συναίσθημα διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά το τέλος της βόλτας!

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές μετρώντας στο Twitter τις πιο ευχάριστες μέρες του έτους και εκτιμώντας την εξήγηση που έδιναν οι χρήστες για την χαρά τους.

Οι ερευνητές δεν έφτασαν βέβαια στο σημείο να συνιστούν στους σοβαρά ψυχολογικά πάσχοντες να κάνουν μια βόλτα στη φύση αντί να παίρνουν τα φάρμακά τους, αλλά μας βεβαιώνουν ότι η επαφή με την φύση και ένας περίπατος μέσα σε ήρεμο περιβάλλον μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πιο ήπια προβλήματα, όπως είναι κάποιες διαταραχές στη διάθεση.

Η ομάδα ερευνητών από το University του Vermont διαπίστωσε ότι ενώ η πιο χαρούμενη μέρα των χρηστών του Twitter είναι κάθε χρόνο η μέρα των Χριστουγέννων, αντίστοιχα συναισθήματα εξέφραζαν και όσοι έκαναν τακτικά μια βόλτα μέσα σε πάρκο.

Όπως λένε τώρα, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όσους σχεδιάζουν τους αστικούς ιστούς και από τις κυβερνήσεις που θέλουν υγιείς πολίτες χωρίς ψυχολογικά προβλήματα.

«Επί 3 μήνες παρακολουθούσαμε χιλιάδες tweets ανθρώπων που ζουν στο Σαν Φρατζίσκο και επισκέπτονται τα 160 πάρκα της περιοχής.

Βρήκαμε ότι όντως οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν βρίσκονται σε πάρκο και μάλιστα όσο πιο μεγάλο είναι το πάρκο και με περισσότερα μεγάλα δέντρα, τόσο πιο ευτυχισμένα έδειχναν τα άτομα», λέει ο Aaron Schwartz, ερευνητής του εν λόγω πανεπιστημίου.

«Στις πόλεις, οι μεγάλοι πράσινοι χώροι είναι πολύ σημαντικοί για να νιώθουν οι άνθρωποι ευεξία», λέει ο Δρ. Schwartz, για να τον συμπληρώσει ο συνεργάτης του Δρ. Taylor Ricketts σχολιάζοντας: «Έχουμε πολλά στοιχεία που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η φύση είναι κλειδί για την ψυχική υγεία».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή απάντησαν και σε ειδικά ερωτηματολόγια. Βαθμολόγησαν επίσης την ευτυχία τους βάζοντας βαθμό σε λέξεις που τους δίνουν χαρά.

Η λέξη «πάρκο» πήρε 7,4 βαθμούς στους 10, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά την λέξη «ευτυχία» και την λέξη «χαχαχα».

ΠΗΓΗ: Aaron J. Schwartz, Peter Sheridan Dodds, Jarlath P. M. O'Neil‐Dunne, Christopher M. Danforth, Taylor H. Ricketts/ University of Vermont/ People and Nature

Σχετικά Άρθρα