ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ξεκινά από τα παιδιά

30 Ιουλίου 2019, 09:53

images

Στην Κύπρο η παχυσαρκία αφορά το 27.8 % του πληθυσμού σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2018.

Στους άντρες η παχυσαρκία ανέρχεται στο 28,8% και στις γυναίκες στο 26,9%.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου υγείας με την ευκαιρία της 10ης Μαίου, παγκύπριας ημέρας διατροφής, αναφέρθηκε ότι «σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόνο το 24,2% λαμβάνει πρωινό, το 11,1% λαμβάνει δεκατιανό (είδος γεύματος μεταξύ πρωινού και μεσημβρινού) και ένα ποσοστό 3,7% δεν λαμβάνει κανένα από τα δύο»

Αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι τα γεύματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι θεωρούνται τα πιο σημαντικά της ημέρας, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα διατροφικών συνηθειών.

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τα παιδιά

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2018, πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η Κύπρος.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας 7-8 ετών, με 21% παχύσαρκα αγόρια και 19% παχύσαρκα κορίτσια, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 13,4% και 9,9%, αντίστοιχα.

Όπως όλα δείχνουν, οι κύπριοι εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια την παραδοσιακή διατροφή και ενστερνίστηκαν το «γρήγορο» φαγητό, τα ακατάστατα γεύματα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά επίσης με ζάχαρη σε συνδυασμό με μία εν πολλοίς καθιστική ζωή. Αυτή είναι μια πολύ πετυχημένη συνταγή παχυσαρκίας.!

Για να αντιμετωπιστεί το θέμα, είναι χρήσιμο να επιστρέψουμε όλοι στην πιο παραδοσιακή διατροφή, να τρώμε ένα ισορροπημένο χορταστικό πρωινό ξεκινώντας την ημέρα μας, να αποφεύγουμε να παραγγέλουμε έτοιμο φαγητό –κι όταν το κάνουμε- να προτιμούμε τις σαλάτες και τα ψητά χωρίς σάλτσες, να τρώμε φρούτα αντί γλυκά, νερό αντί αναψυκτικά και να κάνουμε κάποιου είδους άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα.

Αν περπατάμε βέβαια καθημερινά 1 ώρα με γοργό ρυθμό, τότε δεν χρειαζόμαστε συνήθως κάτι άλλο…

Οι ακραίες περιπτώσεις

Αν το παιδί δεν τρώει πολύ, ακατάστατα και άσχημα αλλά παρόλα αυτά είναι παχύσαρκο, τότε πρέπει να επισκεφτούμε παιδο -ενδοκρινολόγο για να αναζητήσει τις αιτίες.

Στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας συμμετέχουν σύνθετοι παράγοντες και κάποιες φορές τα αίτια πρέπει να ανζητηθούν σε ενδοκρινοπάθειες όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Cushing και όγκοι του υποθαλάμου και της υπόφυσης.

Σχετικά Άρθρα