ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γελάστε με την καρδιά σας, το γέλιο κάνει καλό

08 September 2019, 08:00

images

Η γελωτοθεραπεία ή θεραπεία του γέλιου είναι μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις και πρακτικές που εκπαιδεύουν το άτομο να γελάει όποτε το θέλει.

Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η μέθοδος, είναι να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται.

Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έδειξαν ότι το παρατεταμένο γέλιο μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να χαλαρώσει ολόκληρο το σώμα, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να απελευθερώσει ενδορφίνες για την ανακούφιση του σωματικού πόνου.

Ως αποτέλεσμα αυτών, οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου αυξάνοντας τη ροή του αίματος και τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλα αποδιδόμενα οφέλη είναι η βελτίωση της πρόσληψης οξυγόνου, η τόνωση των πνευμόνων, η καλύτερη πέψη, η εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση νοητικών λειτουργιών και ο καλύτερος ύπνος.

Το γέλιο επίσης σχετίστηκε με τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε προκαταρκτική μελέτη με πάσχοντες από αλλεργία στο άκαρι της σκόνης.

Όταν μιλούν για γελωτοθεραπεία βέβαια, μην φαντάζεστε ότι μαζεύονται πολλοί μαζί και λένε ανέκδοτα.

Πρόκειται για ασκήσεις, συζητήσεις, εκμάθηση μεθοδολογίας που στη συνέχεια οδηγεί τους παριστάμενους στη δυνατότητα να γελούν χωρίς λόγο, κατά παραγγελία, επειδή έτσι θέλουν αλλά και να έχουν όλα τα οφέλη που φέρνει το γέλιο στη ζωή μας.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο φαίνεται  ότι βελτιώνονται οι σχέσεις, η ομαδική εργασία και γινόμαστε πιο συμπαθείς στους άλλους.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, σε επίπεδο διαχείρισης του άγχους, η θεραπεία γέλιου μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στη ζωή.

Οι υποστηρικτές της γελωτοθεραπείας αναφέρονται στη «μαγεία» του γέλιου, που δημιουργεί μια πραγματικότητα εντός των αισθήσεων που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο να βιώνει την καθημερινότητα και με έναν εναλλακτικό διασκεδαστικό ή και ξεκαρδιστικό τρόπο.

Γελάστε με την ψυχή σας λοιπόν!

ΠΗΓΗ: Center for Neuroimmunology, School of Medicine, School of Public Health, Loma Linda University, Loma Linda, Calif., US

Σχετικά Άρθρα