ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φλερτ, σεξουαλικά υπονοούμενα και προσωπικές φωτογραφίες μέσω sms και messenger

14 Αυγούστου 2019, 18:30

images

«O tempora, o mores», αναφωνούσε ο Κικέρωνας και εμείς σήμερα θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ελεύθερα «άλλες εποχές, άλλα ήθη»! Οι νέοι στον Δυτικό Κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες του κινητού τους τηλεφώνου όχι μόνο για να φλερτάρουν, αλλά και για να ανταλλάξουν ερωτικά και αμιγώς σεξουαλικά μηνύματα!

Το Sexting (λέξη που προέρχεται από το sex και το texting=γράφω μήνυμα) είναι μια πραγματικότητα μεταξύ όχι μόνο εφήβων αλλά και νέων ανθρώπων 20 και 25 ετών που θα έπρεπε να επιδιώκουν την συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, το άγγιγμα και το φιλί, αντί για την δακτυλογράφηση κειμένων και την φαντασίωση μιας ερωτικής συνεύρεσης. Μαζί με τα κείμενα βέβαια, στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο με αντίστοιχο περιεχόμενο. Και σε αυτό κρύβεται ένας ακόμα κίνδυνος (ειδικά για τα νεαρά κορίτσια) που είναι ο εκβιασμός τους μέσω του φωτογραφικού υλικού που βρίσκεται ξαφνικά στο κινητό ενός αγνώστου ή ενός ελάχιστα γνωστού…

Ακόμα κι αν δεν εκβιάσει την κοπέλα, μπορεί –φυσικά χωρίς την συγκατάθεσή της- να δείχνει το φωτογραφικό υλικό στους φίλους του ή να το διαθέτει με πληρωμή σε διάφορους ξένους που επιθυμούν την προμήθεια πορνογραφικού υλικού. Πρόκειται για έναν αληθινό κίνδυνο που δεν λαμβάνουν υπόψη τα νέα παιδιά σήμερα αλλά που έχει οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα, ακόμα και σε αυτοκτονίες κάποια εξ αυτών.

Εθισμός

Όπως πληροφορούμαστε ωστόσο από έρευνα στις ΗΠΑ (από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα), και την Δρ Ελίζαμπεθ Χάρντινγκ που παρουσίασε μελέτη της στην επιθεώρηση Very Well Mind, υπάρχουν σήμερα χιλιάδες νέοι που έχουν αναπτύξει εθισμό στο sexting. Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα πορνογραφικά υλικά, ταινίες, περιοδικά κλπ, έτσι και με τα μηνύματα αυτά μπορεί ο νέος άνθρωπος να αναπτύξει εξάρτηση και να μην μπορεί να ικανοποιηθεί με φυσιολογικό τρόπο αλλά μόνο με μέσω αυτών.

Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με παρορμήσεις του τύπου «το κάνω ακόμα και σε δημόσιο χώρο ή από το γραφείο μου», «δεν μπορώ να μην το κάνω μια μέρα», «δεν μπορώ να ικανοποιηθώ αλλιώς», «το σκέφτομαι συνέχεια».

Η θεραπεία περιλαμβάνει ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία αλλά βέβαια πρέπει να προηγηθεί η παραδοχή από το άτομο ότι έχει πρόβλημα και επιθυμεί να απαλλαγή από τον εθισμό του. Κι αυτό είναι το πρώτο αλλά πιο δύσκολο στάδιο…

ΠΗΓΗ: Very Well Mind

Σχετικά Άρθρα